EU roept Libië op tot vrijlating Bulgaarse verpleegsters
De Europese Unie heeft Libië woensdag opgeroepen onmiddellijk vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts vrij te laten die vorig jaar ter dood werden veroordeeld omdat ze vierhonderd Libische kinderen opzettelijk met HIV zouden hebben besmet.
De EU wacht op een gebaar van Libië, zei minister van immigratie Nicolas Schmit van EU–voorzitter Luxemburg. Eurocommissaris van justitie Franco Frattini zei dat de al zes jaar aanhoudende detentie van de verpleegsters en de arts een schaduw werpt over de betrekkingen tussen de EU en Libië en dat hun terdoodveroordeling op te weinig feiten is gebaseerd. Hij voegde er echter aan toe dat de EU bereid is de besmette kinderen en hun families te helpen.
De vijf Bulgaarse verpleegsters en de Palestijnse arts werden in mei 2004 in het Oost–Libische Benghazi ter dood veroordeeld wegens het opzettelijk besmetten van kinderen met HIV. Openbaar aanklagers beschuldigden hen ervan de kinderen te hebben gebruikt in een experiment dat moest leiden tot het vinden van een geneesmiddel voor aids. Van de vierhonderd besmette kinderen zijn er al 23 overleden.
Tijdens het proces tegen de verpleegsters getuigde de Franse mede–ontdekker van aids en HIV, dr. Luc Montagnier, dat de kinderen hoogstwaarschijnlijk in 1997 in het ziekenhuis in Benghazi zijn besmet, ruim een jaar voor de Bulgaren er kwamen te werken. Hij zei te vermoeden dat gebrekkige hygiëne in het ziekenhuis tot de besmettingen had geleid. Mensenrechtenorganisaties en Europese regeringen hebben Libië ervan beschuldigd het verhaal over het experiment te hebben verzonnen om de chaos in zijn ziekenhuizen te verbloemen.
De zoon van de Libische leider Moammar Gadhafi, Seif el–Islam Gadhafi, zei in december dat de zes niet zouden worden geëxecuteerd. Hij liet zich echter niet uit over wat er wel met hen zou gebeuren. De Bulgaarse minister van buitenlandse zaken Solomon Pasi zei woensdag niet te verwachten dat de zes op korte termijn vrij komen.