CNV-onderzoek: psychische problemen onder werkenden nemen toe
Steeds meer Nederlanders worstelen met het combineren van hun werk en privéleven. Bijna de helft van de werkenden zit geregeld in de knel. Dat bleek dinsdag uit onderzoek van vakbond CNV.
Liefst een kwart van de bijna 2600 ondervraagde CNV-leden geeft aan tegen een burn-out aan te zitten vanwege de onbalans tussen werk, privé en andere taken die van hem of haar worden gevraagd. Een derde van de ondervraagden heeft behoefte om daarover met een psycholoog te praten.
CNV-voorzitter Piet Fortuin noemt de uitkomsten van het onderzoek schrikbarend. „De nood blijkt nog hoger te zijn dan we dachten. Mensen hebben het gevoel dat ze voortdurend met een balanceeract bezig zijn. Intussen merken ze dat de werkdruk nog altijd toeneemt: 64 procent zegt dat die nu nog hoger ligt dan vorig jaar.”
Iets meer dan de helft van de ondervraagden vindt de psychische belasting die hun baan veroorzaakt hoog. Een op de drie zegt daardoor ook klachten te hebben. „Je zou denken dat de druk iets van de ketel is doordat onze economie minder draait”, zegt Fortuin. „Maar het tegendeel is het geval. Bedrijven zijn huiverig om meer mensen in dienst te nemen. Ze maken ook eerder pas op de plaats bij het inhuren van uitzendkrachten. Dat merken onze leden op de werkvloer.”
De kosten voor psychisch verzuim bedragen 3,3 miljard euro per jaar, stelt de CNV-voorzitter. „Daar schuilt een wereld van psychisch leed op de werkvloer achter.”
Psycholoog
Bijna de helft stelt dat een psycholoog hen kan helpen om hun werk gezonder en productiever te doen. Een kwart geeft aan dat het aantal werkenden dat met werkgerelateerde klachten naar de psycholoog gaat, toeneemt. Een psycholoog kan volgens 56 procent het hoge ziekteverzuim terugdringen.
Fortuin: „Belangrijk om te weten: iedere werknemer kan nu al aanspraak maken op een psycholoog via de arbodienst. Deze mogelijkheid wordt slechts mondjesmaat benut, blijkt ook uit dit onderzoek. Het CNV pleit ervoor dat werkgevers en arbodiensten werknemers actiever wijzen op deze mogelijkheid. Slechts 12 procent wordt nu op deze mogelijkheid gewezen, toont dit onderzoek aan.”
Uit een eerder onderzoek van financieel dienstverlener Nationale Nederlander blijkt dat vooral vrouwen tussen de 25 en 35 jaar met psychische problemen thuis komen te zitten. Robidus, een grote particuliere uitvoerder van sociale zekerheid, zegt in De Telegraaf wel een verklaring te hebben. „Zeker jonge mensen willen náást hun baan ook nog heel veel. De sociale druk is misschien zelfs nog wel groter dan de werkdruk.”