Binnenland
Beroepscoaches: steeds meer hulp bij burn-out jonge werkenden

Ook beroepscoaches zien de aanvragen voor hulp van jonge werkenden de laatste jaren toenemen, zegt de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). „Het is een geleidelijke toename geweest, maar de laatste jaren stijgt het met een harder tempo”, zegt Greet Vonk, voorzitter van de vaksectie Vitaliteit, Stress en Burn-out van de orde.

ANP

Een op de vier jonge werkenden tussen de 18 en 34 jaar heeft te maken met burn-outklachten als gevolg van werk, onderzochten TNO en het CBS in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Dat komt onder meer door prestatiedruk en financiële onzekerheid. Vooral onder hoogopgeleide vrouwen stijgt het percentage. NOBCO heeft geen harde cijfers, maar uit een recente peiling onder de ruim 5500 aangesloten coaches bleek ook een stijging van jonge werkenden die aanklopten voor coaching.

Samen met compagnon Anja Jongkind runt Vonk coach- en opleidingscentrum Et Emergo in het Gelderse Empe. Waar voorheen vaak mensen van middelbare leeftijd en ouderen hulp nodig hadden, komen nu zelfs jonge kinderen langs vanwege prestatiedruk. „Ze moeten zoveel. En de druk op sociale media is enorm hoog. Het is bijna logisch”, verklaart Vonk de toename. Volgens Jongkind wordt de lat steeds hoger gelegd. „Mensen worden achterna gezeten, zowel in hun werk als privé. Er is haast geen ruimte om erachter te komen wie ze zijn, wat ze kunnen en zelf willen.”

Werkgevers moeten werknemers met burn-outklachten aandacht geven en een cultuur vormen waarin praten kan, zeggen ze. „Het ziekteverzuim is veel lager bij werkgevers die interesse tonen in werknemers. Het is kenmerkend hoe permanent werknemers opknappen als ze goed begeleid worden”, stelt Vonk.

Volgens hen ligt er ook nog steeds een taboe op burn-out. „Als het even niet zo goed gaat, wordt er niet makkelijk over gesproken want je bent zwak of je faalt. Maar juist in moeilijke periodes kun je veel leren. Met behulp van PostTraumatische Groei (PTG), een psychologische, wetenschappelijke onderbouwing van het omgaan met ingrijpende gebeurtenissen, kunnen mensen een nieuwe tegenslag veel beter zelf oplossen. En dan hebben ze in de toekomst misschien geen psychologische hulp meer nodig”, stelt Vonk.

Volgens de twee coaches moeten mensen van ‘moeten’ naar ‘kiezen’, met behulp van zelfonderzoek en begeleiding. „Een burn-out is een soort noodrem van de psyche. Als je bijvoorbeeld alleen maar werk doet waarin je niet bevlogen bent, maar omdat het maatschappelijk handig is, ga je vroeg of laat de mist in”, aldus Jongkind.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer