Amerikaanse ruimtesonde vertrokken naar maan Jupiter
Een Amerikaanse ruimtesonde is maandag vertrokken naar Europa, een van de ongeveer honderd manen rond de planeet Jupiter. Er wordt onderzocht of daar leven mogelijk is. Het is de vierde missie ooit naar Jupiter en zijn manen.
Er wordt niet gezocht naar directe tekenen van leven, maar of Europa de juiste omstandigheden daarvoor heeft. NASA-functionaris Gina DiBraccio zei vorige maand dat de maan Europa „een van de meest veelbelovende plekken” is om naar leven buiten de aarde te zoeken. Europa is iets kleiner dan onze maan en heeft een dikke korst van ijs. Daaronder zit vermoedelijk een 100 kilometer diepe oceaan van vloeibaar zout water.
De lancering van de Europa Clipper vond plaats in Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wilde de sonde eigenlijk vorige week al lanceren, maar stelde dat uit omdat orkaan Milton langs de lanceerbasis trok. De sonde zal een afstand van ongeveer 2,9 miljard kilometer afleggen en moet volgens planning in april 2030 aankomen op de bestemming.
De sonde is iets groter dan een basketbalveld en heeft twee grote zonnepanelen die in Leiden gebouwd zijn. Ongeveer 4000 mensen hebben zo’n tien jaar lang aan de sonde gewerkt. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceerde vorig jaar ook een sonde die onderzoek moet doen naar leven op manen van Jupiter.