„Spruyt schildert gevaren van islam eenzijdig”
Directeur B. J. Spruyt van de Edmund Burke Stichting schildert te massief de gevaren van de islam, terwijl hij de interne bedreigingen voor de samenleving onderbelicht laat. Met die stelling reageert ds. W. Visscher van de gereformeerde gemeente te Amersfoort op het boekenweekessay van de conservatieve auteur.
Spruyt en ds. Visscher hebben een fors verschil van inzicht over de positie van de islam in de Nederlandse samenleving, zo bleek onlangs uit een serie artikelen in deze krant. Waar Spruyt de gereformeerde gezindte oproept om schouder aan schouder met liberalen te strijden tegen de islam, brak de Amersfoortse predikant een lans voor het maken van werkafspraken met joden en moslims om tegenwicht te bieden aan seculiere liberalen.
Die tegenstelling maakt de presentatie van Spruyts essay, donderdagavond in de Goudse boekhandel Smit, tot een spannende gebeurtenis. Ds. Visscher zal daar ”De toekomst van de stad” in ontvangst nemen. Tegenover deze krant laat ds. Visscher weten dat zijn reactie kritisch zal zijn. Zo gaat Spruyt wat hem betreft te eenzijdig uit van de negatief geformuleerde overheidstaak, zoals die bij Augustinus te vinden is, terwijl van de overheid tegenwoordig veel meer verwacht wordt. Spruyt had zich meer rekenschap moeten geven van Calvijn, aldus de predikant.
Ds. Visscher vindt dat interne bedreigingen als „de secularisatie, de genotscultuur, de emancipatie en de individualisering” in Spruyts essay te weinig aandacht krijgen. Verder spreekt Spruyt met „te weinig onderscheiding” over de externe bedreiging van de islam. Het „cultiveren van spookbeelden” is volgens de Amersfoortse predikant geen vruchtbaar uitgangspunt. „Ook al omdat anders het gesprek, waar Spruyt ten slotte op uitkomt als het gaat over de toekomst van de stad, niet veel zin heeft.”
Woensdag werd het boekenweekessay van Spruyt in Den Haag al in ontvangst genomen door publicist en rechtsfilosoof dr. A. Ellian. Volgens hem maakt Spruyt juist terecht een groot onderscheid tussen jodendom en christendom enerzijds en islam anderzijds (in hun politiek-maatschappelijke consequenties). Het „linkse establishment” zal het wel islamofobisch vinden, denkt Ellian, hijzelf beschouwt het echter als een poging tot echt debat. „In tegenstelling tot het teleurstellende pamflet dat Geert Mak heeft geschreven.”
Het boekje van Geert Mak wordt door recensent prof. dr. R. Kuiper woensdag in de boekenbijlage juist positief gewaardeerd. Ook ds. Visscher heeft er waardering voor.