Winnaar Nobelprijs Vrede roept op tot afschaffing kernwapens
De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, de Japanse organisatie Nihon Hidankyo, heeft opgeroepen tot de afschaffing van nucleaire wapens. Een van de voorzitters verkondigde dat kernwapens niet tot vrede leiden.
Nihon Hidankyo bestaat uit slachtoffers van de twee Amerikaanse atoombommen op Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De organisatie zet zich sinds 1956 in tegen het gebruik van dergelijke wapens. Voorzitter Toshiyuki Mimaki reageerde geëmotioneerd op de toekenning van de prijs. Hij vertelde met tranen in zijn ogen „nooit ervan te hebben gedroomd”.
Mimaki verklaarde tijdens een persconferentie dat de prijs „een krachtig signaal afgeeft aan de wereld dat de afschaffing van kernwapens en blijvende vrede haalbaar zijn”. De Japanner zei ook dat de situatie voor kinderen in de Gazastrook vergelijkbaar is met Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
De Japanse premier Shigeru Ishiba heeft de prijs voor Nihon Hidankyo verwelkomd. Het feit dat de Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan deze organisatie, die zich al jarenlang inzet voor de afschaffing van kernwapens, is „extreem betekenisvol”, vertelde de premier tijdens een persconferentie in Laos, waar hij een regionale top bijwoont.
Burgemeester Kazumi Matsui van Hiroshima, waar een van de bommen viel, omschrijft nucleaire wapens als het „absoluut kwaad”. In zijn reactie op de Nobelprijs wijst de politicus erop dat de hibakusha, zoals de overlevenden worden genoemd, snel ouder worden en steeds minder mensen kunnen getuigen over „de zinloosheid van het bezitten van atoombommen”. De gemiddelde leeftijd van de Nihon Hidankyo-leden is 85 jaar.
Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verwelkomt de prijs voor Nihon Hidankyo. Ze spreekt op het platform X van een „krachtige boodschap” en noemt het pleidooi van de organisatie van „onschatbare waarde”. „We hebben de plicht om te herinneren. En een nog grotere plicht om de volgende generaties te beschermen tegen de verschrikkingen van een kernoorlog.”
De Verenigde Naties staan „trots” achter de hibakusha, zegt VN-topman António Guterres. Hij verklaart dat het „tijd is dat wereldleiders kernwapens net zo helder zien als de hibakusha” en omschrijft de wapens als „dodelijke apparaten die geen veiligheid, bescherming of zekerheid bieden”. Volgens hem is een verbod de enige manier om de dreiging van kernwapens weg te nemen.