Energieleverancier Essent stelt voor om de taken van een noodfonds voor hulp bij het betalen van de energierekening uit te breiden. Het bedrijf vreest dat anders huishoudens met lage inkomens onevenredig hard worden geraakt door de extra kosten voor hun gasaansluiting door overheidsmaatregelen die te maken hebben met verduurzaming. „We moeten de groeiende ongelijkheid door de energietransitie stoppen”, zegt Essent-topvrouw Resi Becker.
De zorgen draaien om huishoudens met lage inkomens die zelf weinig invloed hebben op het wel of niet verduurzamen van hun woning. Dat zijn bijvoorbeeld huurders van corporatiewoningen die niet zelf kunnen beslissen over isoleren en het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp.
Het Tijdelijk Noodfonds Energie werd in 2022 opgezet toen de gasprijzen tot recordhoogte stegen door de Russische inval in Oekraïne. Ook dit jaar konden mensen financiële steun aanvragen als hun energiekosten relatief hoog waren en het inkomen laag. Het kabinet heeft aangekondigd de komende jaren ook zo’n fonds beschikbaar te willen stellen. Maar Essent-topvrouw Resi Becker pleit er ook voor om met het geld kwetsbare huishoudens te helpen om hun woning van het gas af te krijgen.
Essent waarschuwt dat de gasrekening in het ongunstigste geval in 2030 honderden euro’s hoger kan zijn dan vorig jaar. Dat komt onder andere doordat ook energieleveranciers via een handelssysteem moeten gaan betalen voor CO2-uitstoot. Daarnaast komt er een bijmengverplichting van groen gas die meerkosten met zich meebrengt.
„Het Noodfonds Energie is tot nu toe het enige effectieve instrument dat een hoog energieverbruik koppelt aan het inkomen. Het zou onbegrijpelijk zijn als het huidige kabinet dit niet aangrijpt om deze mensen te helpen hun woning van het gas af te krijgen. Als leverancier kunnen we daar ook bij helpen.”
Essent beroept zich op onderzoek van CE Delft naar de mogelijke ontwikkeling van de gasrekeningen tot 2030. In het somberste scenario zou de jaarrekening 400 euro hoger uitvallen dan in 2023, maar dat hangt ook af van de kant die de gasprijzen opgaan op de groothandelsmarkten. In het gunstigste geval, waarbij de gasprijzen dalen, valt de jaarrekening juist iets lager uit. Het gaat dan om 61 euro minder op de jaarrekening. Ook rekende het onderzoeksbureau met de maximale te verwachten kosten voor de bijmengverplichting voor groen gas.