De populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen zijn sinds 1970 wereldwijd met gemiddeld 73 procent afgenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in zijn jongste Living Planet Report. De grootste dalingen hebben zich voorgedaan in Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied. „De komende paar jaar zijn cruciaal om verder natuurverlies te stoppen”, zegt Jelle de Jong, directeur van de Nederlandse tak van het WWF.
„Het is nog niet te laat, maar de tijd tikt door, tijd die we niet meer terugkrijgen. De internationale gemeenschap moet nu écht alles uit de kast halen om het tij te keren”, vervolgt hij.
Het Living Planet Report wordt elke twee jaar gepubliceerd. „De succesverhalen over de terugkeer van sneeuwluipaarden, het herstel van berggorillapopulaties en het herstel van natuurgebieden door rivieren meer ruimte te geven, bieden hoop. Ze tonen aan dat de natuur buitengewoon veerkrachtig is - als we haar de kans geven om te herstellen. Maar het moet niet bij regionale successen blijven”, aldus De Jong.
De grote afname in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied komt doordat tropische gebieden en zoetwatersoorten het meest te lijden hebben van grootschalige ontbossing, klimaatverandering, overbevissing, stroperij en ook vervuiling. Vooral vissen en amfibieën zijn de klos, door verlies van leefgebied en de aanleg van stuwen en dammen.
„De situatie in de Amazone is urgent en ook zeer actueel. Dit jaar is het aantal natuurbranden al vroeg in het seizoen ongekend hoog. Als de vernietiging van het Amazonegebied in dit tempo doorgaat, kan het kantelpunt waarop het bos niet langer in staat is zijn essentiële functies te vervullen, sneller worden bereikt dan aanvankelijk gedacht”, benadrukt Ravic Nijbroek van het WWF, medeauteur van het rapport.