live
Buitenlandliveblog 7 oktober

Militaire tak Hamas dreigt met lange uitputtingsslag tegen Israël

Het is 7 oktober, een jaar na de gruwelijke aanval van Hamas op Israël.

Onlineredactie7 October 2024 07:29Gewijzigd op 7 October 2024 22:12

Advertentie

In totaal zo’n 320 pro-Palestijnse betogers opgepakt in Amsterdam
ANP

De politie heeft maandag in Amsterdam zo’n 320 pro-Palestijnse demonstranten aangehouden. Twintig van hen werden volgens de politie gedurende de dag voor „allerhande feiten” aangehouden als belediging en het afsteken van vuurwerk. Zij zijn overgebracht naar een cellencomplex, het is onduidelijk hoeveel van hen nog vastzitten en wanneer ze weer vrij worden gelaten.

De andere ongeveer driehonderd betogers hielden zich volgens de politie niet aan de voorschriften van de wet openbare manifestaties. Zij werden met bussen naar een plek in Amsterdam-Noord gebracht, waar ze vervolgens zijn vrijgelaten.

Schoof geraakt door oproep van familielid Israëlische gegijzelde
ANP

Premier Dick Schoof was „geraakt” door een oproep die een familielid van een Israëlische gegijzelde tot hem richtte bij een herdenking van 7 oktober in Amsterdam. Een broer van een gegijzelde sprak de premier in een toespraak aan: „U moet tot een deal komen om de gijzelaars terug te krijgen. Alleen dat is genoeg”.

Schoof zei na afloop van de bijeenkomst in de Rav Aron Schuster Synagoge te kijken hoe de Nederlandse initiatieven voor het terughalen van gijzelaars „intensief kunnen worden voortgezet”. „Zolang ze niet vrijkomen hebben we niet genoeg gedaan”, aldus de premier. Bij de bijeenkomst was ook een videoboodschap te zien van de Nederlands-Israëlische Ofir Engel, die een van de gegijzelden was. Hij bedankt daarin de Nederlandse regering voor haar inzet bij zijn bevrijding.

De premier noemt de gebeurtenis van een jaar geleden „een dag van blinde haat, van onbeschrijflijk wreed geweld, van dood en verderf, met al het menselijke leed, al het verdriet, dat daaruit nu al een jaar lang voortvloeit. Mijn wens vandaag bestaat uit één woord: sjalom - vrede, harmonie.”

ANP-510348881.jpg
Premier Dick Schoof bij de officiële herdenking in Nederland van de terreuraanval van Hamas op Israël. Sinds de aanval op 7 oktober van Hamas 2023 op Israël is het oorlog in de Gazastrook. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Eerste bussen met opgepakte demonstranten Amsterdam vertrokken
ANP

De eerste twee bussen met de in Amsterdam gearresteerde pro-Palestijnse demonstranten zijn vertrokken. Naar schatting zaten er meer dan honderd arrestanten in die bij de Nieuwezijds Voorburgwal in bussen waren gezet. Toen de bussen wegreden werd er hard op de ramen gebonkt, zag een ANP-verslaggever.

Sommige actievoerders werkten mee aan hun arrestatie, maar een groot deel ook niet. Meerdere aanhoudingen verliepen hardhandig. De politie gebruikte onder meer wapenstokken. Voor een betoger moest een ambulance komen, het is onduidelijk wat er met diegene aan de hand is.

Op de Nieuwezijds Voorburgwal bleven enkele tientallen demonstranten achter, maar ook zij worden per bus afgevoerd. Alle gearresteerden worden naar een plek buiten de stad gebracht, waar ze volgens een politiewoordvoerder niet lang worden vastgehouden.

Terugkijken: Pro-Israëlmanifestatie op de Dam
ONLINEREDACTIE

Militaire tak Hamas dreigt met lange uitputtingsslag tegen Israël
ANP

De gewapende vleugel van de Palestijnse beweging Hamas zegt een „lange uitputtingsslag” te willen voeren tegen Israël. Het dreigement van de Al Qassam-brigades komt een jaar na de bloedige aanval van 7 oktober op Israël, die de oorlog in de Palestijnse Gazastrook ontketende.

„Onze keuze is om de confrontatie voort te zetten in een uitputtingsslag die lang, pijnlijk en duur zal zijn voor de vijand”, aldus een woordvoerder van de brigades in een video-opname. Hij noemde de aanval van een jaar geleden een „preventieve aanval”, gericht op het verijdelen van een Israëlisch plan voor „een grote aanval tegen het verzet in Gaza”. De voorbereiding daarvan had volgens hem „de laatste stadia” bereikt.

De zegsman benadrukte ook de gevaren voor de 97 gijzelaars die inmiddels een jaar worden vastgehouden in Gaza. Van hen zijn 34 dood verklaard door het Israëlische leger. „Na de dood van vele vijandelijke gijzelaars door hun leger en hun regering, is voor de overgebleven gijzelaars de situatie erg moeilijk geworden, psychologisch en wat hun gezondheid betreft. De risico’s voor hen nemen met de dag toe.”

Voorzitter CJO: lijkt alsof Jodenhaat weer vrij spel heeft
ANP

„Soms lijkt het wel alsof Jodenhaat weer vrij spel heeft gekregen in ons land”, aldus voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO) Chanan Hertzberger maandag bij de herdenking van 7 oktober in Amsterdam. In de Rav Aron Schuster Synagoge zijn vierhonderd genodigden bij elkaar gekomen om de aanval van Hamas op Israël, precies een jaar geleden, te herdenken.

„Nederland en de Joodse gemeenschap zijn het afgelopen jaar geconfronteerd, met een ongekende golf van antisemitisme”, aldus Hertzberger. „Gemaskerde actievoerders krijgen onder het mom van vrijheid van meningsuiting alle ruimte om hun haat op hogescholen, universiteiten, pleinen en treinstations te verspreiden. Politici wenden zich tijdens debatten in gemeenteraden, en zelfs in het parlement, af van de Joodse gemeenschap. Kranten die zijn opgericht als verzetskrant, grossieren net als veel andere media, in eenzijdige berichtgeving en een totaal gebrek aan historische kennis en context.”

„Er zijn helaas ook veel politici, burgemeesters, bestuurders en beleidsmakers die stil blijven en die de andere kant op kijken”, zei de voorzitter. „Dat is absoluut onacceptabel. De haat moet stoppen, maar misschien wel belangrijker: het wegkijken moet stoppen. Die oproep geldt natuurlijk voor alle Nederlanders, Joden en niet-Joden: spreek je uit als er in coffeecorners, op sportverenigingen of op de werkvloer sprake is van antisemitisme.”

In de synagoge zijn ongeveer vierhonderd mensen aanwezig, onder wie premier Dick Schoof en de ministers Caspar Veldkamp, Marjolein Faber en Mona Keijzer. Daarnaast zijn de fractievoorzitters Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz (VVD), Caroline van der Plas (BBB) en Mirjam Bikker (CU) er.

Ook de Israëlische ambassadeur Modi Ephraim is aanwezig. „Voor ons is het nog altijd 7 oktober”, zei hij, doelend op de nog altijd gegijzelde Israëli’s. Familieleden van gegijzelden spraken ook. Ephraim bedankte verder de Nederlandse kabinetsleden voor hun aanwezigheid. „Israël en Nederland zijn al 75 jaar goede vrienden. Uw steun is ontzettend belangrijk voor ons.”

Pro-Palestijnse sit-ins op meerdere stations
ANP

Op meerdere stations door het land worden sit-ins gehouden als steunbetuiging aan de Palestijnen. De sit-ins op Den Haag Centraal en Leiden Centraal verlopen rustig, zien ANP-verslaggevers ter plaatse.

Op Den Haag Centraal zitten zo’n 150 tot 200 mensen. Ze zingen liederen en hebben Palestijnse vlaggen mee. Reizigers hebben er geen last van. De politie kijkt toe. Op Leiden Centraal zijn zo’n dertig pro-Palestijnse demonstranten samengekomen. Zij roepen leuzen als ‘Free Palestine’. Ook liggen er twee Palestijnse vlaggen op de grond. Er staan wat NS-medewerkers om de sit-in heen.

Maandagavond wordt in Amsterdam de terreuraanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 officieel herdacht.

Lokale VVD-fracties hadden de NS gevraagd om de sit-ins op de stations in te perken, omdat zij de pro-Palestijnse demonstraties gezien de datum onder meer „respectloos en onverdraagzaam” vinden. Hierop gaf de NS aan dat het beteugelen van acties op stations buiten hun bevoegdheid ligt. VVD-fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz noemde de sit-ins antisemitisch. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema reageerde daarop door te zeggen dat Yeşilgöz de acties op de stations op die manier criminaliseert.

Alle pro-Palestijnse demonstranten Amsterdam worden aangehouden
ANP

Alle pro-Palestijnse demonstranten die in Amsterdam in de straat Nieuwezijds Voorburgwal zijn, worden aangehouden. Dat heeft de politie daar omgeroepen, meldt een ANP-verslaggever. Op last van burgemeester Femke Halsema was de demonstratie beëindigd, maar daar hielden de actievoerders zich niet aan.

Tientallen mensen hielden een tegendemonstratie terwijl op de Dam de aanval van Hamas op Israël een jaar geleden werd herdacht. De pro-Palestijnen mochten niet op de Dam zelf komen, ze hadden ruimte gekregen voor hun actie op het Damrak. Vanaf daar werd in eerste instantie via zijwegen geprobeerd alsnog de Dam te bereiken, maar de politie wist dit te voorkomen. De actievoerders blokkeerden vervolgens de tramrails ter hoogte van de Prins Hendrikkade bij het station.

De groep werd ingesloten door politie, met behulp van ME, busjes, paarden en honden. Nadat de burgemeester opdracht gaf een einde te maken aan de demonstratie, mochten de actievoerders weg maar nog altijd niet naar de Dam. Dit probeerden ze alsnog door als stoet via de Nieuwezijds Voorburgwal te lopen. Nadat de ME de groep opnieuw wist in te sluiten, werd door de politie medegedeeld dat alle aanwezigen zijn aangehouden.

De gearresteerde demonstranten worden met bussen afgevoerd naar een plek buiten de stad. Ze zullen niet lang vastgehouden worden, aldus een politiewoordvoerder.

De herdenking op de Dam is inmiddels afgelopen. Later op de avond is er nog een herdenking in Amsterdam, georganiseerd door de Israëlische ambassade en het Centraal Joods Overleg. Onder anderen premier Dick Schoof is daarbij aanwezig. Bij de aanval van Hamas werden zo’n 1200 mensen gedood, ongeveer 250 Israëliërs werden ontvoerd naar de Gazastrook. Als reactie voerde Israël sindsdien vele aanvallen uit op de Gazastrook, met tienduizenden doden en gewonden tot gevolg.

Beelden vanuit Amsterdam
ONLINEREDACTIE

Advertentie

Israëlische vlag op de Dam
Onlineredactie

Burgemeester beëindigt pro-Palestijnse demonstratie Amsterdam
ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft besloten een einde te maken aan een pro-Palestijnse demonstratie bij station Amsterdam Centraal. Bij het station riep de politie op last van de burgemeester rond 17.15 uur op de demonstratie te beëindigen, zag een ANP-verslaggever ter plaatse.

De tientallen mensen moeten de straat voor het station verlaten en mogen niet naar de Dam. Daar wordt een herdenking gehouden van de aanval van Hamas in Israël precies een jaar geleden.

Herdenking 7 oktober op de Dam kort verstoord
ANP

De herdenking op de Dam van de aanval van Hamas in Israël precies een jaar geleden is kort verstoord, zag een verslaggever ter plaatse. Iemand stak een rookbom af. De politie heeft een groepje mensen afgevoerd. Zij riepen „free Palestine”.

Bij de herdenking ‘Davidster op de Dam’ zijn maandagmiddag zeker vierhonderd mensen aanwezig. Meerdere mensen hebben Israëlische vlaggen bij zich. Er worden liederen gezongen en religieuze teksten voorgelezen. Aan het begin van de bijeenkomst sprak Tweede Kamerlid van de ChristenUnie Don Ceder de aanwezigen toe. De manifestatie wordt georganiseerd door de werkgroep Op de bres voor Israël, een samenwerkingsverband van christenen uit Zuid-Holland.

Verderop bij het Centraal Station zijn tientallen pro-Palestijnse demonstranten ingesloten door de mobiele eenheid. Zij wilden aanvankelijk naar de Dam.

Scholz betuigt solidariteit met Israël, jaar na Hamas-aanval
ANP

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft zijn solidariteit met Israël uitgesproken, precies een jaar na de aanval van Hamas. Tegelijkertijd wees hij op het lijden van de bevolking in Gaza en riep hij opnieuw op tot een staakt-het-vuren.

„Beste vrienden in Israël, we voelen met jullie mee. We staan aan jullie kant”, zei Scholz bij de opening van een conferentie over duurzame ontwikkeling in Hamburg.

Over de situatie in Gaza zei hij dat er „niets goeds kan voortkomen uit het dagelijks ervaren van geweld en honger”. Volgens de bondskanselier is een tweestatenoplossing de enige uitweg voor het conflict, zodat „Israëliërs en Palestijnen permanent naast elkaar kunnen leven”.

Pro-Palestijnse demonstranten aangehouden in Amsterdam
ANP

In Amsterdam zijn meerdere mensen van een groep pro-Palestijnse demonstranten aangehouden. In de hoofdstad is aan het einde van de middag op de Dam een manifestatie om de aanval van Hamas in Israël te herdenken, maandag precies een jaar geleden. De tegendemonstranten mogen van de burgemeester actie voeren op het iets verderop gelegen Damrak. De politie weerhoudt de groep van een paar honderd mensen met busjes en ME van toegang tot de Dam.

Een politiewoordvoerder laat weten dat één demonstrant is opgepakt om belediging, iemand anders is meegenomen omdat diegene vuurwerk in het bezit had of afstak. Een ANP-verslaggever ter plaatse zag daarna nog zeker een persoon meegenomen worden, onduidelijk is waarvoor. De verslaggever merkt dat de sfeer onrustig is.

Zo probeerden de betogers via een steeg vanaf het Damrak alsnog naar de Dam te gaan. De groep werd door de politie tegengehouden op de Nieuwendijk, waar enkele winkels gauw de luiken lieten zakken. Vervolgens keerden ze terug op het Damrak en liepen ze richting Amsterdam Centraal Station. Daar zaten ze korte tijd op de trambaan. Daarna zijn de pro-Palestijnse demonstranten trams op de hoek van de Prins Hendrikkade gaan blokkeren. Meerdere trams staan daardoor stil, een deel van de passagiers is uitgestapt.

Veel actievoerders dragen gezichtsbedekking, wat vooraf was verboden door burgemeester Femke Halsema. Ook zijn er veel Palestijnse vlaggen te zien en scanderen de demonstranten onder meer ‘shame on you’ en ‘no justice, no peace’.

Pro-Israëlmanifestatie op de Dam
ANP

Op de Dam in Amsterdam zijn even voor 16.00 uur zo’n driehonderd mensen aanwezig. Om 16.00 uur begint de herdenking ‘Davidster op de Dam’, waarbij wordt stilgestaan bij de aanval van Hamas in Israël precies een jaar geleden.

Sommige mensen die al klaarstaan op de Dam hebben een Israëlische vlag bij zich. Er zijn tientallen agenten op de been en bij alle wegen en straten die uitkomen op de Dam staan ME-busjes opgesteld.

Tegendemonstranten mogen van burgemeester Femke Halsema actievoeren op het Damrak, een eindje verderop. De politie weerhoudt mensen van toegang tot de Dam. Via een steeg probeerde een groep alsnog naar het plein te gaan, maar werd tegengehouden.

Biden, Harris en Trump gedenken aanval 7 oktober
ANP

Joe Biden, Kamala Harris en Donald Trump herdenken los van elkaar de aanval van Hamas een jaar geleden op Israëlisch grondgebied. President Biden steekt samen met zijn vrouw en een rabbijn een ‘herdenkingskaars’ aan in het Witte Huis.

De Democratische presidentskandidaat en vicepresident Harris, plant samen met haar Joodse man Doug Emhoff in de tuin van haar residentie ruim 3,5 kilometer noordwestelijker een boom als herdenkingsmonument. De officiële residentie is sinds 1974 op een groot terrein van Defensie in de hoofdstad, de Naval Observatory. Emhoff gaat elders ook naar een Joodse herdenking in Washington van het American Jewish Committee.

Republikeins kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen Trump houdt een eigen herdenkingsbijeenkomst op een golfresort in het noordwesten van Miami. Trump woont 100 kilometer noordelijker in Florida. Hij zal waarschijnlijk in zijn toespraak Biden en Harris verwijten maken over hun in zijn ogen falende beleid ten aanzien van het Midden-Oosten en Iran en ten aanzien van uitingen van antisemitisme.

Israël zegt ‘uitgebreide luchtaanvallen’ op Libanon uit te voeren
ANP

De Israëlische luchtmacht voert „uitgebreide aanvallen uit op doelen van Hezbollah in het zuiden van Libanon”. De Libanese gezondheidsautoriteiten zeggen dat ook afgelopen nacht luchtaanvallen zijn geweest waarbij zeker tien brandweerlieden zijn gedood.

De aanval zou een brandweergebouw hebben geraakt waar de medewerkers zich voorbereidden op een reddingsmissie. Volgens de autoriteiten zijn het afgelopen jaar 115 brandweerlieden omgekomen in het conflict tussen Israël en Hezbollah.

Israël heeft de afgelopen weken de strijd in Libanon geïntensiveerd. Na eerst grote luchtaanvallen te hebben uitgevoerd is vorige week ook een grondoperatie begonnen. Maandag meldde Israël dat er een nieuwe eenheid Libanon is binnengetrokken. Bij de gevechten in het grensgebied zijn twee Israëlische militairen omgekomen.

Paus: machtige landen tonen onvermogen in conflict Midden-Oosten
ANP

Paus Franciscus vindt dat de internationale wereldmachten het afgelopen jaar ernstig tekort zijn geschoten, omdat ze geen einde hebben weten te maken aan het conflict in het Midden-Oosten. De kerkvorst zegt dit een jaar na de dodelijke aanval van Hamas op Israël.

In een open brief aan katholieken in het Midden-Oosten schreef hij dat een jaar geleden „de lont van haat” werd aangestoken, die „explodeerde in een spiraal van geweld”. Hij spreekt over een „schandelijk onvermogen van de internationale gemeenschap en de machtigste landen” om „de wapens tot zwijgen te brengen”.

„Het lijkt alsof weinig mensen geven om wat het meest nodig en gewenst is: dialoog en vrede”. De 87-jarige paus had 7 oktober eerder al uitgeroepen tot een wereldwijde dag van gebed en vasten voor vrede.

Hamas ziet in aanval 7 oktober overwinning voor zelfbehoud
ANP/AFP

De aanval van Hamas op Israëlisch grondgebied rond de Gazastrook van een jaar geleden heeft Israël volgens een topman van de Palestijnse beweging „terug naar af” gebracht. De voormalige leider van Hamas, Khaled Meshaal, stelt dat „de operatie Vloed van al Aqsa” voor de bezettingsmacht een enorme klap is geweest die een bedreiging vormt voor het bestaan van Israël.

Amsterdam wijst locatie aan voor tegenprotest Israël-manifestatie
ANP

De groep die maandag een tegendemonstratie wil houden bij de manifestatie voor Israël op de Dam heeft een locatie aangewezen gekregen op enige afstand.

Burgemeester Femke Halsema heeft besloten dat de betogers niet ook op de Dam mogen staan om wanordelijkheden te voorkomen. De actievoerders kunnen terecht op het nabijgelegen Damrak, ter hoogte van de Oudebrugsteeg.

Netanyahu: We zijn verplicht gijzelaars vrij te krijgen
ANP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft beloofd de gijzelaars die vastzitten in de Gazastrook vrij te krijgen. „Op deze dag, op deze plek en op vele andere plekken in het hele land, herdenken we onze doden, onze gijzelaars, aan wie we verplicht zijn om ze terug te halen, en onze helden die gevallen zijn bij de verdediging van het thuisland”, zei Netanyahu bij een herdenking in Jeruzalem. „We hebben een jaar geleden een vreselijk bloedbad meegemaak

Yeşilgöz en Bikker: Nieuw Catshuisgesprek over antisemitisme
ANP

Wat VVD en ChristenUnie betreft gaat het kabinet opnieuw in gesprek met Joodse organisaties over het aanhoudende antisemitisme. Dat zeggen de politici in Goedemorgen Nederland, een jaar na de Hamas-aanval op Israël. Die terreuraanval en de vele aanvallen van Israël op Gaza in reactie erop leidden ook in Nederland tot veel spanningen. Verschillende organisaties melden een enorme toename in het aantal antisemitische incidenten.

Pro-Palestijnse demonstranten blokkeren ingang bestuursgebouw UU
ANP

Pro-Palestijnse demonstranten blokkeren maandagochtend de ingang van een gebouw van de Universiteit Utrecht (UU), bevestigt een woordvoerster van de universiteit na berichtgeving van RTV Utrecht. Het gaat om het bestuursgebouw aan de Heidelberglaan bij Utrecht Science Park. De UU heeft mensen die in het gebouw werken geadviseerd om thuis te werken.

Voorpagina's kranten maandag
Onlineredactie


Hezbollah zweert jaar na 7 oktober Israël te blijven bestrijden
ANP

De Libanese militante beweging Hezbollah erkent dat er een „hoge prijs” is betaald voor de steun aan bondgenoot Hamas, dat precies een jaar geleden een verrassingsaanval pleegde op Israël. Toch zweert Hezbollah dat het zal blijven vechten tegen de Israëlische „agressie”.

Halsema op dag van herdenking en protest: ‘houd elkaar heel’
ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roept op „elkaar heel” te houden op de dag dat de slachtoffers van de terreuraanval van Hamas op Israël een jaar geleden worden herdacht. „Ik vraag alle Amsterdammers vandaag: houd elkaar heel. Rouwen om onschuldige slachtoffers is niet politiek, verdriet is niet politiek. Geef elkaar de ruimte”, schrijft Halsema op Instagram.

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 09.58.37.png
Tweet minister Buitenlandse Zaken
Onlineredactie

Herdenking op plaats festival
Onlineredactie

In de vroege morgen van 7 oktober komen mensen bijeen op de plaats waar een jaar geleden het muziekfestival Nova werd gehouden. Honderden bezoekers werden vermoord, tientallen ontvoerd en als gijzelaar naar Gaza gebracht.

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 08.04.55.png
beeld AFP, JOHN WESSELS
Beiroet opnieuw getroffen door Israëlische luchtaanvallen
ANP

Zuidelijke wijken van Beiroet zijn in de nacht van zondag op maandag opnieuw getroffen door Israëlische luchtaanvallen. Beelden van persbureau Reuters tonen een felle explosie, een verslaggever van de BBC meldt zware knallen. Volgens het Israëlische leger is onder meer een wapenopslagplaats van Hezbollah geraakt.

Israël voert zware luchtaanvallen uit op Beiroet
ANP

De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft zware luchtaanvallen uitgevoerd op het zuiden van Beiroet. Volgens het Libanese staatspersbureau NNA waren de meer dan dertig aanvallen „de meest gewelddadige nacht sinds het begin van de agressie”.

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 07.23.53.png
beeld AFP/Stringer

De bombardementen waren volgens het persbureau in heel de stad te horen. De IDF verklaarde „een reeks aanvallen op een aantal wapenopslagplaatsen” en infrastructuur te hebben uitgevoerd, en benadrukte dat „tal van stappen zijn ondernomen” om burgers te beschermen. De IDF waarschuwde burgers zaterdagavond voor aanvallen op de zuidelijke buitenwijken.

Hezbollah vuurt raketten af op Haifa in Israël, gewonden gemeld
ANP

Bij een aanval van Hezbollah op een militaire basis dicht bij Haifa zijn in de nacht van zondag op maandag meerdere mensen lichtgewond geraakt, melden Israëlische media. Hezbollah zegt dat het een salvo raketten van het type Fadi 1 heeft afgevuurd op de basis bij de stad in het noorden van Israël.

Explosies en raketinslagen te horen bij begin herdenking Israël
ANP

De herdenking van de terreuraanval door Hamas in Israël is maandagochtend vroeg begonnen met op de achtergrond het geluid van explosies en raketinslagen, meldt een verslaggever van The New York Times. Bezoekers van de herdenking, op de plek waar precies een jaar geleden het festival Nova plaatsvond, moesten ook even plat op de grond gaan liggen om raketten die Hamas vanuit de Gazastrook afvuurde.

Het Israëlische leger zegt dat Hamas maandagochtend om 06.31 uur (lokale tijd) vier raketten afvuurde, waarvan er drie werden onderschept door de luchtafweer. Een raket kwam volgens het leger in onbewoond gebied terecht. De gewapende tak van Hamas zegt de raketten te hebben afgevuurd op het zuiden van Israël.

Halsema: Yeşilgöz criminaliseert pro-Palestijnse sit-ins
ANP

VVD-leider Dilan Yeşilgöz criminaliseert de sit-ins die pro-Palestijnse demonstranten maandag op treinstations willen houden. En daarmee zet ze eigenlijk het conflict voor maandagavond al klaar. Zo reageerde burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zondag in het televisieprogramma Buitenhof op opmerkingen van Yeşilgöz eerder op de dag.

De fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer zei zondag dat de pro-Palestijnse demonstraties op treinstations maandag, een jaar na de Hamas-aanval in Israël, antisemitisch zijn. Yeşilgöz, die eerder minister van Justitie en Veiligheid was, stelde dat de demonstranten met hun sit-ins bedoeld of onbedoeld de terreurgroep Hamas legitimeren.

Honderden betuigen steun aan Israël in centrum Amstelveen
ANP

Honderden mensen waren zondagavond bijeen in het centrum van Amstelveen om solidariteit te tonen met Israël. De bijeenkomst was georganiseerd omdat het maandag een jaar geleden is dat Hamas een terreuraanval uitvoerde op Israël. Bij de aanval vielen zo’n 1200 doden, 250 mensen werden gegijzeld en meegenomen naar de Gazastrook.

Een groot deel van de bezoekers had Israëlische vlaggen mee, vaak om de schouders geknoopt. Rondom het plein stonden politiebusjes opgesteld. Op een klein podium op het Stadsplein werden toespraken gehouden.

BBB-leider Caroline van der Plas was een van de sprekers. Zij zei dat er rondom de gebeurtenissen van 7 oktober geen ‘maar’ bestaat. „Op 7 oktober 2023 was een afschuwelijke moordpartij op mensen die zijn uitgekozen, alleen omdat ze Jood zijn.” Van der Plas riep mensen op die maandag wilden demonstreren thuis te blijven. „Demonstratie is een groot recht in Nederland, maar een dag in het jaar kun je thuisblijven. Stay home now!” Maandag is op een aantal treinstations pro-Palestijnse demonstraties gepland. Oud-politicus Rob Oudkerk zei dat we „ons moesten schamen” voor burgemeesters die deze acties niet wilden verbieden.

„Oorlog kent alleen verliezers”, zei D66-senator Boris Dittrich. Hij sprak de hoop uit voor „moedige politici aan beide kanten”. Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Don Ceder stak de Joodse gemeenschap in Nederland een hart onder de riem. „Wij zullen nooit zwichten voor intimidatie”, zei hij.

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 07.04.08.png
De manifestatie Samen Voor Israël bij, in het centrum van Amstelveen. beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN

Zaterdag maakte Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) bekend dat het aantal meldingen van Jodenhaat online bij meldpunt Meld.Online Discriminatie sinds 7 oktober vorig jaar met bijna de helft is toegenomen. „Huiveringwekkende statistieken”, zei Ceder. „Laten we om de Joodse gemeenschap in Nederland gaan staan.” VVD-Kamerlid Ulysse Ellian riep op te laten zien dat de Joodse gemeenschap leeft. „Laat zien dat Israël leeft.”

De opa van de Nederlands-Israëlische Ofir Engel die op 7 oktober gegijzeld werd door Hamas hield ook een toespraak. „Wij zullen vechten tot alle gijzelaars naar huis terugkomen”, zei hij. Na een toespraak van de kleindochter van een gijzelaar werd de leus ‘bring them home’ geroepen door een deel van de aanwezigen.

De bijeenkomst was onder meer georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en werd afgesloten met gebed. Sinds zondagmiddag was op het plein een replica van een ondergrondse tunnel in Gaza te zien.

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 07.05.05.png
—Yucha Engel, grootvader van de ontvoerde Ofir Engel, tijdens de manifestatie Samen Voor Israël. beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN

Herdenkingen en betogingen jaar na aanval Hamas op Israël
ANP

In Israël wordt de aanval van Hamas op 7 oktober 2023 herdacht. De officiële herdenking is in Ofakim, ten oosten van de Gazastrook. In verscheidene Israëlische plaatsen en in meerdere landen in de wereld wordt stilgestaan bij de bloedige aanval op voornamelijk burgers. Daarbij vielen ongeveer 1200 doden en werden circa 250 mensen ontvoerd.

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 07.01.54.png
Herdenkplek voor de slachtoffers van het muziekfestival. beeld AFP, Menahem KAHANA

De officiële herdenking vindt naar verwachting zonder publiek plaats en de plechtigheid wordt live uitgezonden. In Israël zorgt de herdenking, net als het beleid van premier Benjamin Netanyahu ten aanzien van de Gazastrook, voor verdeeldheid, omdat een deel van de slachtoffers nog steeds in de Gazastrook gegijzeld wordt. Ex-gijzelaars en familieleden van slachtoffers hebben geëist dat hun namen en die van hun naasten nu niet worden gebruikt bij een officiële plechtigheid, aldus Israëlische media.

Premier Schoof bij herdenking 7 oktober-aanval in Amsterdam
ANP

In Amsterdam wordt de terreuraanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 officieel herdacht. Onder anderen premier Dick Schoof is aanwezig op de herdenking, die georganiseerd wordt door de Israëlische ambassade en het Centraal Joods Overleg. Ook wordt op de Dam in Amsterdam een manifestatie gehouden om steun te uiten aan Israël. Daarbij wordt onder meer een grote Israëlische vlag uitgerold. Ook op andere plekken in het land wordt de aanval van 7 oktober herdacht.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer