Na christelijk benefietconcert blijven goede doelen met kater achter
De stichting Muziek voor Elkaar, die benefietconcerten organiseert in christelijke kring, ligt onder vuur. Diverse goede doelen krijgen na een muzikaal evenement geen cent, blijkt uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad.
Zo’n 350 mensen zetten zich op zaterdag 23 maart 2024 op hun stoelen in de Bovenkerk in Kampen. Volwassenen hebben 7,50 euro afgetikt voor een kaartje. Een avond vol geestelijke liederen wacht. Koren en musici zetten hun beste beentje voor. Tussen de optredens door licht een predikant uit reformatorische kring de liedteksten toe.
„We gaan vanavond zingen voor Stichting Red een Kind”, trapt Ben Versteeg (63) vanachter het spreekgestoelte de bijeenkomst af. Hij is voorzitter van de in 2022 gelanceerde stichting Muziek voor Elkaar. Die organiseerde afgelopen twee jaar tientallen concerten in reformatorische kring, niet zelden in monumentale kerken. Naar eigen zeggen wil de stichting musici laten opbloeien en goede doelen vooruithelpen.
Voorafgaand aan het concert benadrukt Versteeg op sociale media dat de „opbrengst volledig ten goede komt aan de Stichting Red een Kind die zich inzet voor kinderen die leven in armoede.” In zijn welkomstwoord in Kampen bedankt hij „de sponsoren die dit concert vanavond mogelijk hebben gemaakt.” Online verschijnt een achttal sponsoren in beeld.
Een vertegenwoordiger van Red een Kind vertelt in de kerk over de nood van arme kinderen. Vlak voordat de collectezak door de rijen gaat, deelt de man van Red een Kind mee: „We hebben goed nieuws. Een ondernemer heeft gezegd dat hij de opbrengst van de collecte wil verdubbelen.”
In de Bovenkerk vraagt Versteeg ook bij de kijkers thuis om geld. „Al geeft u maar één euro, het is een kleine moeite, en dan blijft er nog iets moois over voor het goede doel.” Zo’n 25.000 mensen klikten de afgelopen maanden op de YouTube-uitzending van het „grootse” koorconcert – in de woorden van Muziek voor Elkaar.
Tijdens de uitzending is voortdurend het rekeningnummer van Muziek voor Elkaar te zien. Een QR-code, duidelijk zichtbaar in beeld, leidt door naar de site van de stichting met ANBI-status (waarbij giften aftrekbaar zijn voor de Belastingdienst). Daar kun je doneren. Ook in de reactiekolom naast de YouTube-uitzending dringt Muziek voor Elkaar aan op vrijgevigheid. „Heeft u nog niet gedoneerd? Heel graag, al is het maar een paar euro, u helpt Stichting Red een Kind hier heel erg mee.”
Kortom, in een ambiance van daverende orgelklanken, geoefende zangstemmen, lieflijke fluittonen en stichtelijke woorden spoort de voorman van Muziek voor Elkaar de luisteraars aan om de beurs te trekken voor de medemens in nood.
Geen cent
Kreeg Red een Kind na afloop van het benefietconcert in Kampen een mooi bedrag op haar rekening gestort? Nee. De christelijke stichting ontving tot op heden geen cent, zegt manager fondsenwerving Simone Schoemaker. Red een Kind informeerde twee keer bij Muziek voor Elkaar naar de opbrengst. Op 22 april en 3 juli gingen er mails naar Versteeg. „Op de eerste mail reageerde hij nog met de boodschap dat de opbrengst nog niet duidelijk was. Op de tweede mail reageerde hij niet meer.”
„Dat er nooit iets aan ons is overgemaakt, vind ik dieptriest” - Simone Schoemaker, manager fondsenwerving Red een Kind
Red een Kind houdt een kater over aan de gang van zaken. Schoemaker: „Muziek voor Elkaar communiceerde volop dat de opbrengst van de avond volledig ten goede zou komen aan Red een Kind. Vervolgens wordt er nooit iets aan ons overgemaakt. Ik vind dat dieptriest en ik word er verdrietig van.”
Schoemaker benadrukt dat het „de eerste keer” is dat Red een Kind op deze wijze wordt behandeld. „Bij soortgelijke initiatieven van andere organisaties kregen we in het verleden meestal binnen een maand bericht en ook geld.”
Een medewerker van Red een Kind ontdekte vooraf per toeval dat het concert in Kampen ten bate van ‘zijn’ stichting werd georganiseerd, vertelt Schoemaker. „We waren daar blij mee. Muziek voor Elkaar had ons niet ingelicht. Toen hebben we zelf, via een koor dat zou optreden, contact opgenomen met Muziek voor Elkaar. Een medewerker mocht tijdens het concert een toespraakje houden en we konden onze folders voor in de kerk leggen.”
Vreemd
De ervaring van Red een Kind met Muziek voor Elkaar staat niet op zichzelf, blijkt uit gesprekken die het Reformatorisch Dagblad afgelopen tijd voerde met vier andere goededoelenorganisaties.
Kritisch is ook directeur Kees Veldboer van Stichting Ambulance Wens, een organisatie die uitstapjes verzorgt voor terminale patiënten. Muziek voor Elkaar organiseerde op vrijdag 9 februari in Hasselt en op zaterdag 10 februari in Apeldoorn concerten ten bate van Ambulance Wens.
Veldboer hoorde, zegt hij, sindsdien niets meer van de stichting. Geen mail, geen geld. „Vreemd. Mensen kopen een kaartje voor zo’n concert en denken dat het geld naar het goede doel gaat. Vervolgens blijkt dat niet het geval te zijn. Dat zou niet moeten kunnen.”
Hij tekent erbij aan dat een eerder door Muziek voor Elkaar gelanceerd concert, in februari 2023, voor Ambulance Wens, wel wat opleverde. „Toen is voor ons 1750 euro opgehaald. Daar kregen we ook netjes een mail over.”
Collectezak
In de Grote Kerk in Elburg organiseerde Muziek voor Elkaar op 21 juni een concert „voor Kom Over en Help”, zoals het op de site van Muziek voor Elkaar stond. Volwassenen moesten 10 euro neertellen voor de muziekavond, bezocht door enkele honderden liefhebbers. In de Elburger kerk ging ook de ‘ouderwetse’ collectezak rond. Online is de uitzending 8500 keer bekeken. Ook ditmaal doet Versteeg een beroep op de kijkers thuis: „Het zou mooi zijn als u de entree zou doneren voor het goede doel, Kom Over en Help.” De QR-code die in beeld is, voert naar de site van Muziek voor Elkaar.
Kom Over en Help heeft tot dusver geen geld gekregen, laat directeur Gerben Heldoorn weten. „Ik heb die avond in Elburg gesproken en Versteeg de hand geschud. Dat we tot op heden van Muziek voor Elkaar niets kregen, vind ik opvallend. De gang van zaken baart me zorgen.”
Mannenzang
Muziek voor Elkaar zette in april dit jaar twee concerten ten bate van de christelijke stichting ZOA op poten. Op 5 april ging het om een mannenzang in de Maartenskerk in Tiel. „De opbrengst komt volledig ten goede aan de Stichting ZOA”, schreef Muziek voor Elkaar vooraf op Facebook. ZOA kreeg tot op heden niets, laat ZOA-zegsman KlaasJan Baas weten.
Op 19 april traden koren en musici op in de Schildkerk in Rijssen. Toen gebruikte ZOA voor donaties een eigen QR-code (dus geen QR-code van Muziek voor Elkaar). „Via die route kregen we enkele honderden euro’s binnen.” Kaartverkoop en de fysieke collecte waren op 19 april in handen van Muziek voor Elkaar. „De afspraak was dat ZOA borg zou staan voor de onkosten, voor zover die niet zouden worden gedekt door de opbrengst van kaartverkoop en de fysieke collecte. En als er wat zou overblijven, zou dat voor ZOA zijn. Maar we hebben tot nu toe niets van Muziek voor Elkaar gehoord en nog geen afrekening ontvangen.” ZOA is volgens Versteeg de enige organisatie die bij evenementen van Muziek voor Elkaar een eigen QR-code hanteerde.
In 2023 brachten twee concerten van Muziek voor Elkaar wel degelijk geld in het ZOA-laatje, geeft Baas aan. „Die hebben ons samen meer dan 15.000 euro opgeleverd.” Hij wijst erop dat ZOA hoe dan ook in alle gevallen de gelegenheid kreeg om „te vertellen over mensen die getroffen zijn door oorlogen en rampen”.
ZOA beraadt zich op de samenwerking met Muziek voor Elkaar. „We willen het gesprek aangaan, Muziek voor Elkaar organiseerde zeker dit jaar met grote frequentie concerten, waardoor wellicht het unieke ervanaf is. Er komen in ieder geval niet zo veel mensen meer op af.”
In de Dorpskerk van Voorthuizen organiseerde Muziek voor Elkaar op 10 augustus een zomerzangavond ten bate van de Leprazending. Er waren slechts enkele tientallen bezoekers op de avond, geeft directeur Henno Couprie van de Leprazending aan. „Mijn indruk is dat de stichting goedwillend is. Als je echter verlies draait, heeft het organiseren van dit soort evenementen geen toekomst.”
Ook de Leprazending kreeg geen geld, meldt Couprie. „Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling.”
Aandringen
Niet alleen onder goededoelenorganisaties leeft onvrede over Muziek voor Elkaar en haar voorman. Ook tal van mensen in de christelijke muziekwereld die zaken deden met hem klagen over zijn wijze van zaken doen, blijkt uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad.
Nauw verbonden aan Muziek voor Elkaar is het bedrijf Koopjekaartje BV (zie de afbeelding). Onder dat bedrijf vallen ook de handelsnamen onsconcert.nl en uwconcertagenda.nl. Koopjekaartje regelt online ticketverkoop en organiseert concerten. Als je op de site van Muziek voor Elkaar op een banner met informatie over een concert klikt, beland je op de site van Koopjekaartje.
Ben Versteeg zat jarenlang in dat bedrijf, dat hij in 2022 oprichtte. Hij trok zich op 1 augustus terug als bestuurder. Wim de Penning, enig overgebleven bestuurder en directeur van Koopjekaartje, staakte deze week de activiteiten van het bedrijf vanwege „financiële nood” (zie ook ”Hoofdrolspelers verwikkeld in financieel conflict”).
Enkele weken geleden maakte Eelco Slingerland van concertorganisatiebedrijf Flying Eagle op zijn eigen website bekend onlinekaartverkoop via Koopjekaartje te stoppen. „We hebben geen vertrouwen meer in deze partij”, schreef Slingerland. „Dit besluit is genomen na meerdere malen deze organisatie per mail en telefonisch te hebben aangesproken op hun voorwaarden.”
Slingerland schrijft dat Koopjekaartje niet op tijd aan zijn betalingsverplichtingen voldoet. „U moet dan denken aan het overmaken (van geld, JV) binnen zeven werkdagen na een concert.”
„Ik was helemaal klaar met Versteeg”, zegt Slingerland in een telefonisch gesprek. Uiteindelijk kreeg hij na lang aandringen zijn geld, een bedrag van enkele honderden euro’s.
Onlangs deed ook Berend van Steenbeek, beheerder van de Oude Kerk in Ede, in het openbaar zijn beklag. „Zijn er meer mensen die problemen hebben met openstaande facturen door het bestuur van www.onsconcert.nl, www.muziekvoorelkaar.nl en www.koopjekaartje.nl?? De man hierachter is op geen enkele wijze te bereiken”, schreef Van Steenbeek. Het bewuste Facebookbericht werd later weggehaald.
Urker koren
Afgelopen weken keerden verschillende koren die voor Muziek voor Elkaar zouden optreden, de stichting de rug toe. Het gaat in ieder geval om de Urker mannenkoren Hallelujah en Soli Deo Gloria. In het verleden verzorgde Soli Deo Gloria verscheidene optredens voor Muziek voor Elkaar. Het koor annuleerde recent drie concerten. „Door omstandigheden betreffende de organisatie van deze evenementen zien wij ons helaas genoodzaakt de samenwerking te beëindigen”, schreef het koor op haar website.
Ook musicus Gerwin van der Plaats, dirigent van het Kamper Mannenkoor Door Eendracht Verbonden en het Urker Mannenkwartet, heeft de banden met Muziek voor Elkaar onlangs verbroken. Van der Plaats deed hand- en spandiensten voor Muziek voor Elkaar en trad meermalen op op muziekavonden.
Hij zegt zwaar teleurgesteld te zijn geraakt in Versteeg. Versteeg is een man, zo stelt Van der Plaats, die in de christelijke concertwereld met veel bravoure zijn weg gaat, te veel hooi op zijn vork neemt en tal van mensen financieel dupeert. „Hij wilde veel te veel concerten organiseren. Elke week een paar ergens in het land. Dan vertelde Versteeg: „Je moet risico’s durven nemen, dat betaalt zich uit.””
„Ben Versteeg wilde veel te veel concerten organiseren. Elke week een paar ergens in het land” - Gerwin van der Plaats, musicus
Van der Plaats: „Mij bekruipt het gevoel dat Versteeg de boel bedot. En dat maakt mij boos. Ik kan niet tegen onrecht.” Versteeg neemt afstand van die kwalificaties (zie: ”Versteeg: Ik deed mijn best mooie concerten voor goede doelen te organiseren”).
Musicus Marco den Toom, die tal van keren optrad op muziekavonden van Muziek voor Elkaar, keerde recent de stichting eveneens de rug toe uit onvrede over de handel en wandel van de voorzitter van de stichting.
Een 30-jarige ondernemer zegt nog zo’n 4000 euro te krijgen voor klussen die hij medio dit voorjaar deed voor de stichting. „Versteeg heeft een vlotte babbel en zegt telkens dat het wel goed komt, en dat hij een sponsor vindt, maar dan houd ik hem voor dat het geld bij hem in een bodemloze put verdwijnt.” Versteeg houdt zich vaak onbereikbaar, stelt de ondernemer. „Ik probeerde hem onlangs zo’n vijftien keer tevergeefs via allerlei communicatiekanalen te bereiken.”
Meerdere koren die optraden voor Muziek voor Elkaar zeggen desgevraagd dat ze al maanden wachten op geld. Een zegsman van een mannenkoor dat medio dit voorjaar optrad tijdens een evenement van Muziek voor Elkaar stelt nog „duizenden euro’s” te krijgen. „Het is een beroerde situatie”, zegt een woordvoerder. „Versteeg zit op een doodlopende weg.”
Een ander koor, het Oeral Kozakken Koor, dat begin mei optrad voor Muziek voor Elkaar, bevestigt nog geld te krijgen. Een enkele week geleden nam dat koor contact op met Versteeg, zegt de koorwoordvoerder. „Toen zei hij dat we het geld binnen veertien dagen zouden krijgen.”
Spijtig
Ook zegslieden van verschillende kerken die hun gebouw verhuurden aan Muziek voor Elkaar melden dat ze lang moesten of moeten wachten op hun geld. De Cunerakerk in Rhenen heeft nog meer dan 1000 euro tegoed, zegt Boudewijn Ridder, voorzitter van de algemene kerkenraad van de PKN in Rhenen. Muziek voor Elkaar huurde de Cunerakerk op 4 mei af. Ridder: „Het zou buitengewoon spijtig zijn als Muziek voor Elkaar misbruik maakt van emoties rond het christelijk denken over naastenliefde.”
„Het zou buitengewoon spijtig zijn als Muziek voor Elkaar misbruik maakt van emoties rond christelijk denken over naastenliefde” - Boudewijn Ridder, zegsman PKN Rhenen
Verschillende betrokkenen zeggen dat Versteeg pas gaat betalen als ze hem onder druk zetten via bijvoorbeeld een advocaat. Een koster van een Urker kerk vertelt hoe hij pas na maandenlang soebatten de pakweg 800 euro voor huur van de kerk dit voorjaar kreeg. Het geld werd overgemaakt nadat de koster had gedreigd andere kerkbeheerders te waarschuwen voor Versteeg. Verontwaardigd: „Als ik de naam Ben Versteeg hoor, krijg ik kippenvel van frustratie. Die man was zó onbereikbaar.”
Verschillende mensen uit de christelijke muziekwereld omschrijven de voorzitter van Muziek voor Elkaar als een man die te veel hooi op zijn vork neemt. De beheerder van een in koorkringen befaamde concertlocatie vertelt dat Versteeg een vijftal avonden voor concerten vastlegde. Maar op het laatste moment, enkele weken voorafgaand aan de eerder vastgelegde optredens, schrapte de voorman van Muziek voor Elkaar enkele van die concerten, zegt de beheerder. „Omdat er te weinig kaartjes waren gekocht. De handelwijze van Versteeg betekent voor ons kostenderving.” Anderzijds beschrijft de beheerder Versteeg als een „sympathieke man die goed met mensen kan praten. Maar hij overspeelt misschien zijn hand.”
Nauw gelieerd aan Muziek voor Elkaar is het commerciële bedrijf Koopjekaartje BV, dat online ticketverkoop regelt en concerten organiseert. Muziek voor Elkaar is klant van Koopjekaartje. Ben Versteeg is zowel voorzitter van Muziek voor Elkaar als oprichter van Koopjekaartje.
Mensen die een kaartje kochten voor een door Muziek voor Elkaar georganiseerd concert, musici die speelden op zo’n evenement en kerken die ruimte verhuurden, deden zaken met Koopjekaartje. Donaties van het concertpubliek liepen dan weer via een rekeningnummer van Muziek voor Elkaar.
Vast staat dat Versteeg de afgelopen maanden binnen Koopjekaartje heeft geschoven met BV’s. Op 27 februari dit jaar trad BTEX Holding BV als bestuurder terug uit Koopjekaartje. Diezelfde dag trad Intermusic Holding BV toe tot het bedrijf als bestuurder. Op 1 augustus trad Intermusic Holding weer terug. Achter zowel BTEX Holding als Intermusic Holding zit Versteeg. Hij richtte Intermusic Holding 24 januari dit jaar op. Naar eigen zeggen schoof Versteeg op 27 februari met BV’s omdat hij „muziek wil scheiden van de rest.”
Schuldeisers
Op 1 augustus vertrok Ben Versteeg dus bij Koopjekaartje als bestuurder, waar de Woerdenaar overigens nog steeds aandeelhouder is.
Op dit moment is De Penning uit het Gelderse Tricht de enige bestuurder van Koopjekaartje. Hij is al decennia actief op het gebied van muziekopnames in christelijke kring. Hij streamde concerten van en regelde drukwerk voor Muziek voor Elkaar.
De Penning is momenteel juridisch aansprakelijk voor Koopjekaartje, waarvan hij sinds augustus 2022 directeur is. Hij kan dus schuldeisers achter zich aan krijgen. Op 1 oktober meldde De Penning „met een zwaar gemoed” aan zijn klanten dat hij de activiteiten van Koopjekaartje staakt. Dit vanwege „de financiële nood” waarin het bedrijf verkeert.
Als het Reformatorisch Dagblad Versteeg bevraagt op de ontstane problemen rond Muziek voor Elkaar en Koopjekaartje, verwijst hij in schriftelijke antwoorden consequent naar de scheiding tussen beide organisaties. Muziek voor Elkaar heeft in de afgelopen periode Koopjekaartje „ingeschakeld voor de commerciële kant”, zo schrijft Versteegs advocaat. „Dit bedrijf is tegen (financiële) problemen aangelopen, waardoor de opbrengsten achterbleven bij de kosten.” In deze formulering komt niet naar voren dat Versteeg zelf Koopjekaartje oprichtte en namens deze BV vrijwel alle onderhandelingen deed met betrokken partijen, zelfs tot een maand nadat hij de BV formeel verliet.
Diverse betrokkenen hebben het sterke vermoeden dat Versteeg door zich onlangs terug te trekken uit Koopjekaartje De Penning met de schulden opscheept. „Ik denk dat De Penning erin wordt geluisd door Versteeg”, zegt musicus Gerwin van der Plaats.
Christelijke kring
De Penning zelf zegt in de „ellende” te zitten. „Er ligt nu een keutel op mijn bordje, ik zit met de gebakken peren. Ergens halverwege augustus vertelde Versteeg mij tussen neus en lippen door dat hij zich per 1 augustus als bestuurder uit Koopjekaartje had teruggetrokken. Hij denkt dan kennelijk de verantwoordelijkheid voor de schuldeisers te kunnen ontlopen. Ik heb mijn vertrouwen in Versteeg verloren. Ik had niet vermoed dat me dit in christelijke kring zou overkomen.”
De Penning stelt dat Versteeg mogelijk medeaansprakelijk is voor financiële problemen die ontstonden vóór 1 augustus, toen Versteeg nog bestuurder was van Koopjekaartje.
De Penning benadrukt dat hij „100 procent” zeker nooit betalingen verrichtte namens Muziek voor Elkaar of Koopjekaartje. „Ik boekte alleen de facturen in. Ben regelde de concerten en had contacten met bijvoorbeeld kerken en musici. Hij deed alle betalingen. Voor mij is Versteeg zonder enige twijfel hoofdschuldige aan de chaos binnen Koopjekaartje dan wel Muziek voor Elkaar.”
„Ik heb mijn vertrouwen in Versteeg verloren. Ik had niet vermoed dat me dit in christelijke kring zou overkomen” - Wim de Penning, bestuurder Koopjekaartje
De Penning zegt dat hij zijn vroegere compagnon „talloze malen” heeft gewaarschuwd voor diens „roekeloze wijze” van organiseren van concerten. „Versteeg organiseerde te veel en te grootse concerten. Dat kon financieel niet uit.”
De Penning zegt te vrezen dat in 2024 geen enkel goed doel geld kreeg uit de concerten van Muziek voor Elkaar. „Ik snap heel goed dat dat voor die goede doelen frustrerend is. Al kan ik enig begrip opbrengen voor de stelling dat de kosten voor de baten uitgaan.”
Medeverantwoordelijk
Verwijt De Penning, die zo’n twee jaar directeur is van Koopjekaartje en die enkele maanden in het bestuur van Muziek voor Elkaar zat, zichzelf iets? „Ik ben niet voor niets in mei uit het bestuur van Muziek voor Elkaar gestapt. Ik was als medebestuurder van Koopjekaartje medeverantwoordelijk voor de situatie die is ontstaan, maar schuld hebben aan iets, is nog iets anders.”
Wringt het dat goededoelenclub Muziek voor Elkaar en het commerciële bedrijf Koopjekaartje zo met elkaar vervlochten zijn? De Penning: „Met de kennis van nu, achteraf, wel. Al heeft iedere medewerker aan een concert recht op een inkomen. Ik stuurde bescheiden facturen. In ieder geval kom ik nu schromelijk tekort en krijg ik nog veel achterstallig geld voor door mij geleverd werk.”
Versteeg spreekt tegen dat hij zijn vroegere compagnon Wim de Penning er heeft ingeluisd. „Die beschuldiging is vals en onjuist. De Penning heeft zichzelf in de positie gebracht waarin hij nu zit.”
„Het zou kunnen dat de bestuurder van Koopjekaartje probeert om de problemen op mij af te schuiven” - Ben Versteeg, tot voor kort bestuurder in Koopjekaartje
Is Versteeg de hoofdschuldige van de financiële sores bij Koopjekaartje dan wel Muziek voor Elkaar, zoals De Penning stelt? Versteeg wijst die aantijging van de hand. „Ik schrik hiervan. Het is voor mij onbegrijpelijk dat De Penning niet veel eerder aan de bel trok over die problemen.” Versteeg stelt dat hij niet aansprakelijk is voor financiële problemen die zijn ontstaan voor 1 augustus.
Organiseerde Versteeg op roekeloze wijze concerten, zoals zijn vroegere compagnon De Penning en anderen stellen en waarschuwden ze Versteeg daar talrijke malen voor? „Ik herken mij niet in dat beeld. Het zou kunnen dat de bestuurder van Koopjekaartje (De Penning, JV) probeert om de problemen op mij af te schuiven.”
Stoelendans
Binnen de stichting Muziek voor Elkaar was het de afgelopen tijd een komen en gaan van bestuursleden. De enige blijver is Versteeg, voorzitter sinds 2022.
De Penning vertrok 7 mei dit jaar uit het bestuur, waar hij sinds 1 januari in zat. Hij stond ingeschreven als penningmeester. Dit jaar vertrokken nog twee andere mannen uit het bestuur, nadat ze daar enkele maanden toe behoorden.
Ook in 2023 was er een interne stoelendans. Organist Martin Mans trad vorig jaar 1 augustus terug als secretaris, Hanno Bosch als penningmeester. Beide mannen zaten sinds de lancering van Muziek voor Elkaar in 2022 in het bestuur. In september 2023 schreef Mans op Instagram dat hij zich samen met Bosch had teruggetrokken „in overleg met Ben Versteeg. Reden is een verschil in inzicht qua organisatie en samenwerking”.
Versteeg vormt momenteel samen met zijn 63-jarige vrouw het bestuur, waar ze sinds 1 augustus in zit. Is stichting zo een niet al te familiaire aangelegenheid? Versteeg: „Een aantal bestuursleden is vrij plotseling vertrokken, waardoor taken bleven liggen. Ik ben blij dat mijn echtgenote bereid was om in te springen.”
Dat vijf door het RD geraadpleegde goede doelen dit jaar na een benefietconcert geen cent kregen van Muziek voor Elkaar, komt doordat „de kosten voor de baten uitgaan”, stelt Versteeg. Het RD legde hem 25 september een vijftigtal vragen voor.
Waar gaat het bij evenementen ingezamelde geld naartoe? „Eerst worden de kosten betaald, wat overblijft gaat naar het goede doel.” Hij zegt niet te weten hoeveel geld er afgelopen jaar naar goede doelen ging en vindt dat Muziek voor Elkaar transparant genoeg is over de verantwoording van binnengekomen gelden. „Ik heb me altijd uitsluitend met goede bedoelingen ingezet voor Muziek voor Elkaar.”
Zorgelijk
De stichting zit in zwaar weer, beaamt hij. „Natuurlijk is de situatie zorgelijk. Zeker dit jaar kwamen te weinig mensen naar onze concerten en meldden zich te weinig sponsoren. De stichting liep er tegenaan dat de kosten hoger lijken te zijn dan de opbrengsten. Ik hoop dat het nog goed komt met Muziek voor Elkaar. Ik doe er mijn uiterste best voor.”
Hij stelt dat in betere tijden van Muziek voor Elkaar Woord en Daad van de stichting zo’n 11.000 euro kreeg, een kinderhospice in Barneveld ruim 25.000 euro, de commissie Boaz in Valburg (hulp aan Oekraïense vluchtelingen) 6000 euro en Hulp Vervolgde Christenen 2000 euro.
Over de klachten dat Versteeg rekeningen niet of traag betaalt, slecht bereikbaar is, zich niet aan afspraken houdt en klanten onrecht doet, zegt hij: „Ik doe klanten geen onrecht. Namens Koopjekaartje heb ik destijds mijn best gedaan om te betalen wat Koopjekaartje kon betalen. Al begrijp ik op zichzelf heel goed dat mensen teleurgesteld raken als de afwikkeling van facturen zo lang duurt.”
Schuldeisers konden fluiten naar hun geld
Ben Versteeg is een handelsman. Zo deed hij in tweedehands computers. Verschillende bedrijven van hem gingen failliet. In 2006 ging zijn bedrijf B & B Computers op de fles. En medio 2012 gingen twee andere BV’s van Versteeg failliet, bevestigt toenmalig curator mr. L.C. de Jong desgevraagd. Het betreft Vebe Beheer en Dutch Computer Trading.
Bij beide faillissementen konden alle schuldeisers naar hun geld fluiten. In het geval van Vebe Beheer betrof dat een bedrag van 23.000 euro, in geval van Dutch Computer Trading ging het om 167.000 euro (de Belastingdienst en UWV meegerekend). Bij de faillissementen is in 2012 „niet vastgesteld” dat er sprake was van onrechtmatigheden, stelt De Jong.
Achter Vebe Beheer zat een reeks computerverkoopsites met verschillende namen, meldde destijds Emerce, een (internet)krant over online business. De Stichting Thuiswinkel Certificaat schorste sites als Laptopmaxx en Laptopbeter vanwege „aanhoudendende klachten van consumenten en slechte communicatie.”
Versteeg reageert daar inhoudelijk niet op en stelt dat „andere bedrijven niets te maken hebben met de problemen bij Koopjekaartje.”