Paus Franciscus heeft zondag tijdens een toespraak in het Koning Boudewijnstadion in Brussel opnieuw het misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk veroordeeld.
„Er is geen plaats voor misbruik. Er is geen plaats voor het toedekken van misbruik”, zei de paus tegen de ruim 35.000 aanwezigen in het Brusselse stadion. Zij waren bijeengekomen voor de misviering ter afsluiting van het vierdaagse bezoek van het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk en beantwoordden de woorden van de paus met applaus. Volgens het Katholiek Nieuwsblad week de paus met deze woorden af van zijn tekst.
Volgens verschillende media heeft de paus vrijdagavond „in alle discretie” een bijna twee uur lang gesprek gehad met vijftien slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken. Daarvan zei hij: „We moeten om vergiffenis vragen en het probleem oplossen. We moeten dit oplossen met christelijke nederigheid. Eén voorval is genoeg om je voor te schamen. We moeten ons binnen de kerk excuseren. Dit is onze schande en onze vernedering.”
Crimineel
De slachtoffers lieten Vlaamse media weten dat de paus „excuses aanbieden niet genoeg vond voor deze criminele daden”. Ook zou de paus hun een financiële tegemoetkoming hebben toegezegd, aldus de slachtoffers.
De Rooms-Katholieke Kerk in België lag vorig jaar onder vuur nadat de vierdelige serie Godvergeten op de Belgische tv verscheen. Daarin werd een twintigtal slachtoffers van misbruik en hun familieleden aan het woord gelaten.
Mede door deze documentaire kreeg de Belgische hulplijn 1712 zo’n 820 oproepen over geweld, misbruik en kindermishandeling, een stijging van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Verder was de serie voor velen een aanleiding om zich uit te schrijven bij de Rooms-Katholieke Kerk.
Meldingen
Misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in België was voor het verschijnen van de documentaire al bekend. Roger Vangheluwe, de toenmalige bisschop van Brugge, had namelijk publiekelijk het seksueel misbruik van een minderjarig neefje toegegeven en ontslag genomen. Vervolgens kwamen er nog verschillende meldingen van misbruik binnen, waarna de bisschoppen een commissie oprichtten die klachten behandelden van seksueel misbruik in een pastorale relatie. Deze commissie werd de commissie Adriaenssens genoemd, naar haar voorzitter: kinderpsychiater Peter Adriaenssens.
In het vliegtuig terug naar Rome zei de paus dat abortus „moord” is. „Vrouwen hebben het recht op leven: hun eigen leven en het leven van hun kinderen”, zei de paus. „Abortus is moord. Er wordt een mens gedood.” En: „Dokters die dat doen, zijn huurmoordenaars.” Geboortebeperkingsmethoden zijn volgens hem „iets anders”. Tijdens zijn bezoek aan België had de paus zijn verzet tegen abortus al laten blijken.