Tweede Kamer positief over bedrag opnemen uit pensioenpot
De Tweede Kamer staat positief tegenover de wet die regelt dat iemand die met pensioen gaat een groot bedrag pensioengeld kan laten uitkeren.
De Kamer debatteerde woensdag met minister Van Hijum (Sociale Zaken) en staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit) over de wet ”Herziening bedrag ineens”. Dit wetsvoorstel geeft mensen die met pensioen gaan de mogelijkheid om maximaal tien procent van hun pensioengeld in een keer uit te laten betalen.
De Tweede Kamer staat positief tegenover de wet. PVV, VVD, D66 en SGP gaven tijdens het debat aan voorstander te zijn van het ‘bedrag ineens’. Alleen NSC-Kamerlid Joseph heeft grote bezwaren tegen de wet.
„Het geeft mensen meer vrijheid om hun ingelegde pensioen in te zetten” - André Flach, SGP-Kamerlid
„Hoe fijn is het dat je dit bedrag kan ontvangen, zodat je bijvoorbeeld je huis kan aflossen”, zei VVD-Kamerlid Aartsen. „Hoe fijn is het dat je kan investeren in levensgeluk, in het genieten van het leven”, vervolgde hij.
Ook SGP-Kamerlid Flach is voorstander van de wet. „Het geeft mensen meer vrijheid om hun ingelegde pensioen in te zetten”, aldus de SGP’er. D66-Kamerlid Vijlbrief: „Als je iets wilt doen met dat geld: het is je eigen geld. Je hebt er zelf voor gespaard. Het lijkt ons goed.”
NSC keerde zich als enige partij tegen het wetsvoorstel. Volgens NSC-Kamerlid Joseph is de wet lastig uit te voeren voor pensioenfondsen en gaat die gepaard met risico’s voor mensen. „Dan denk ik alles bij elkaar: waar zijn we mee bezig? Moeten we wel vasthouden aan het verplicht aanbieden van het bedrag ineens?”
Onwenselijk
Wat de Kamer betreft zou de wet van minister Van Hijum op één punt moeten worden verbeterd. Vrijwel alle partijen vinden het onwenselijk dat mensen met een laag inkomen in het jaar dat ze met pensioen gaan een deel van hun toeslagen zouden kunnen verliezen als ze kiezen voor een bedrag ineens. Mensen met een bruto-inkomen van 25.000 euro zouden 3000 euro aan toeslagen moeten inleveren; bij een bruto-inkomen van 30.000 euro gaat het om 700 euro, becijferde het Nibud.
CDA-Kamerlid Van Dijk wil daarom wettelijk vastleggen dat mensen hun recht op toeslagen behouden als ze kiezen voor een bedrag ineens. Haar voorstel kon op sympathie rekenen in de Kamer. Minister Van Hijum ziet echter „haken en ogen” aan het amendement en laat daarom een uitvoeringstoets uitvoeren, waar hij de Kamer maandag over zal informeren. Een week later stemt de Tweede Kamer over de wet ”Herziening bedrag ineens”.
Het is niet de eerste keer dat de Tweede Kamer debatteert over het bedrag ineens. In 2020 verdedigde toenmalig minister Koolmees de eenmalige uitkering in het parlement. Alle Tweede Kamerfracties stemden destijds voor, maar de wet strandde in de Eerste Kamer. De Senaat bedong dat de invoerdatum werd uitgesteld, zodat er in de tussentijd kon worden gewerkt aan een beter uitvoerbare regeling. Het bedrag ineens is een afspraak die stamt uit het Pensioenakkoord.