VN neemt pact aan voor ‘betere toekomst’ voor de mensheid
De Verenigde Naties hebben zondag een Pact voor de Toekomst aangenomen dat gericht is op het aanpakken van de „uitdagingen van de 21e eeuw”. Die variëren volgens het orgaan van geweldsconflicten tot klimaatverandering en mensenrechten.
Het pact is de uitkomst van een ’Top van de Toekomst, die secretaris-generaal António Guterres had georganiseerd. De VN-baas hoopte zo de internationale samenwerking nieuw leven in te blazen.
Tientallen staatshoofden en regeringsleiders, in New York voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN die dinsdag begint, ondertekenden de tekst. Het pact schetst 56 „acties”, waaronder toezeggingen aan multilateralisme, het handhaven van het VN-Handvest en vredeshandhaving.
De tekst roept ook op tot hervormingen van internationale financiële instellingen en de VN-Veiligheidsraad, evenals hernieuwde inspanningen om klimaatverandering te bestrijden, ontwapening te bevorderen en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te begeleiden.
Aanname van de tekst liep een korte vertraging op toen de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Versjinin, een amendement introduceerde dat de nadruk legde op het „beginsel van niet-inmenging in de interne aangelegenheden van staten”. Dat amendement werd in grote meerderheid afgewezen.
Veel diplomaten uitten hun frustraties over de ambitie en impact van de tekst en beschreven deze als „lauw”, „minimaal” en „teleurstellend”. Die kritiek betrof onder meer de structuur van de Veiligheidsraad, waarin vijf landen - China, Frankrijk, Rusland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk - hun vetorecht behouden. „Je zou hopen op nieuwe ideeën, frisse ideeën”, zei een diplomaat tegen AFP.