Donald Trump zegt ervan overtuigd te zijn dat hij een- en andermaal door God is gespaard. „Anders was ik er nu niet meer geweest”, zei hij deze week bij Fox News.
Na enige grapjes te hebben gemaakt over de twee –recent verijdelde– moordaanslagen, maakte Trump tijdens het Fox-programma duidelijk dat hij ze niet „zomaar” heeft overleefd. „Er is iets daarboven, er is iemand daarboven, die misschien over ons waakt,” aldus Trump.
Fox-presentator Greg Gutfeld zei: „Je haalt God aan, en je bent bijna twee keer vermoord. Denk je nu meer na over je eigen sterfelijkheid en wat er daarna komt?”
Trump erkende daarop dat hij de laatste tijd meer aan God denkt, vooral vanwege de ongebruikelijke omstandigheden waaronder hij op 13 juli in Butler (Pennsylvania) aan de kogel van een moordenaar kon ontsnappen. „Niet over mijn sterfelijkheid, maar ik denk wel meer aan God. Butler was echt het grootste wonder aller tijden. Ik ben bewaard,” zei de Republikeinse presidentskandidaat.
Het is niet de eerste keer na de aanslag in Butler dat Trump de betekenis van het geloof in God verwoordt. Hij deed dat ook in een interview vorige maand met de Russisch-Amerikaanse podcaster Lex Fridman. Toen sprak hij ook de wens uit dat de Verenigde Staten religieuzer zouden worden, zoals ze dat in het verleden ook waren. „Ons land mist veel religie,” zei hij. „Zonder religie zijn er in de samenleving geen echte vangrails. Ik zou graag zien dat we terugkeren naar religie, meer religie in dit land.”
De presidentskandidaat vertelde in diezelfde uitzending dat hij een „zeer succesvolle” vriend van midden tachtig heeft die voortdurend aan de dood denkt en die hem er vaak aan herinnert dat de tijd vliegt. Trump: „Hij zei: „Ik denk er elke minuut van de dag aan.”’’
Daarop benadrukte Trump de noodzaak van de mens om vrede te hebben met de onvermijdelijkheid van de dood. „Als je gelovig bent, denk ik dat je rustiger aan de dood denkt. Je gaat idealiter naar de hemel, niet naar de hel.”
In de achterliggende week hebben vooraanstaande christelijke leiders in de VS hun zorgen uitgesproken over de veiligheid van president Trump. Ze riepen elkaar op om voor hem te bidden.
Greg Laurie, predikant van de in Californië gevestigde Harvest Church, zei in een X-post: „Ik geloof echt dat God zijn beschermende hand heeft uitgestrekt naar onze voormalige president, en ik ben daar zo dankbaar voor.”
Laurie riep ook het Amerikaanse volk op tot actie: „De opruiende retoriek moet worden afgezwakt en we moeten terugkeren naar beleefdheid in ons publieke discours. Het allerbelangrijkste is dat Amerika zich weer tot God moet wenden. Laten we ook bidden voor de juiste persoon in het Witte Huis en voor Gods bescherming over iedereen die een gekozen ambt bekleedt, ongeacht of we op hem of haar hebben gestemd of niet.”
Daarnaast maanden de evangelicale leiders het Congres om stappen te zetten. Dat besloot donderdag unaniem om de beveiliging van zowel Donald Trump als van Kamala Harris fors op te schroeven, tot op het niveau van de president zelf.