Hoogervorst: rol gemeentes bij orgaandonatie onpraktisch
Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) ziet grote bezwaren tegen gemeentelijke voorlichting aan burgers over hun registratie in het donorregister. Voor de koppeling van gemeentelijke gegevens aan het register zullen „ingrijpende" technische maatregelen nodig zijn bij alle bijna vijfhonderd gemeentes.
Dat heeft Hoogervorst maandag aan de Tweede Kamer geschreven. De minister vraagt zich af of gemeenteambtenaren wel als vraagbaak voor orgaandonatie willen fungeren. Bovendien zullen mensen afhaken als ze telkens met hun keuze voor orgaandonatie worden geconfronteerd.
Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat alle Nederlanders automatisch orgaandonor zijn, tenzij ze officieel aangeven dit niet te willen. Voorwaarde voor dit Actief Donor Registratiesysteem (ADR) is dat ze regelmatig met hun keuze geconfronteerd worden door de gemeente, als ze bij de afdeling burgerzaken aankloppen voor een paspoort of rijbewijs.
Alle gemeentelijke basisadministraties zullen daarvoor online verbonden moeten worden met het register waarin staat wie zijn organen na overlijden wil afstaan en wie niet. Hoeveel dit gaat kosten, weet de minister nog niet. Maar volgens het Donorregister en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB), bij wie Hoogervorst zijn licht opstak, gaat het om behoorlijk wat geld.
De minister vraagt zich verder af of gemeenteambtenaren wel als vraagbaak voor orgaandonatie willen fungeren. Bovendien zullen mensen afhaken als ze telkens met hun keuze voor orgaandonatie worden geconfronteerd, ook mensen die bewust voor orgaandonatie hebben gekozen. Ook uit oogpunt van privacywetgeving ligt inzage van gemeentes in het Donorregister lastig, denkt Hoogervorst.
Hij blijft erbij dat de ADR weinig meer orgaandonaties opbrengt dan het huidige systeem, omdat er ondanks de actieve voorlichting veel mensen overblijven die er nooit bewust voor gekozen hebben na hun dood organen af te staan.
Dinsdag stemt de Tweede Kamer over het Actief Donor Registratiesysteem. PvdA, LPF, D66, GroenLinks, Lijst Lazrak en ChristenUnie zijn hiervoor, wat een meerderheid in de Kamer betekent als alle fractieleden voor stemmen. Het is nog de vraag of dit gebeurt.
Hoogervorst stelde vorige week voor om orgaandonors voorrang te geven bij transplantaties. Islamitische organisaties reageerden boos omdat de minister met name moslims noemde als mensen die wel organen ontvangen maar ze niet geven. In antwoord op Kamervragen schrijft Hoogervorst maandag zich te hebben gebaseerd op een onderzoek uit 2000. Dit wijst uit dat betrekkelijk weinig allochtonen in het Donorregister staan. Uit een nog niet gepubliceerd onderzoek blijkt dat nabestaanden van allochtonen zelden instemmen met orgaandonatie.