Buitenland

Chatdienst voor criminelen uit de lucht, 51 mensen opgepakt

Bij een grote internationale politieactie is een chatdienst voor criminelen ontmanteld. In totaal zijn 51 mensen gearresteerd omdat ze achter het platform Ghost zouden zitten. Nederland was ook betrokken bij het rechercheonderzoek.

ANP
18 September 2024 11:45Gewijzigd op 18 September 2024 13:06

De Europese organisaties Europol (politie) en Eurojust (justitie) hebben de actie woensdag naar buiten gebracht. Ghost zou wereldwijd zijn gebruikt voor drugshandel, witwassen en het regelen van geweld, waaronder moorden. Enkele duizenden mensen zouden er gebruik van hebben gemaakt, en er zouden ongeveer duizend berichten per dag via Ghost zijn verstuurd.

Volgens Europol had Ghost allerlei geavanceerde beveiligingsmaatregelen. Zo gebruikte het platform drie manieren om informatie te versleutelen. Gebruikers konden een code naar een andere telefoon sturen waarmee dat toestel alle berichten automatisch zou vernietigen, om opsporing tegen te werken.

Het onderzoek dat tot de ontmanteling leidde begon in maart 2022. Ghost draaide op servers in Frankrijk en IJsland. De eigenaren zaten in Australië en hun geld was in de Verenigde Staten ondergebracht. Beheerders van het platform zouden zich ook in Canada hebben bevonden. In Australië zijn 38 mensen gearresteerd en in Ierland elf personen. Ook in Canada werd iemand opgepakt en in Italië werd een lid van de maffiagroep Sacra Corona Unita gearresteerd.

Ghost zou onder meer in Nederland, Zweden, Frankrijk en Spanje zijn gebruikt. De Australische politie meldt dat daar een drugsbende is opgerold door het kraken van het platform. Drie mensen zijn gearresteerd. Zij zouden in de afgelopen maanden 128 kilo methamfetamine, cocaïne en MDMA hebben gedeald. Wereldwijd zouden wapens, drugs en ongeveer een miljoen euro contant geld in beslag zijn genomen.

Ghost is niet de eerste chatdienst die wordt gekraakt. In 2016 kraakten rechercheurs de Canadese servers van de Nijmeegse aanbieder Ennetcom. Daarop stonden miljoenen berichten. De chats werden onder meer gebruikt als bewijsmateriaal in het grote liquidatieproces Marengo. In 2020 braken Nederlandse en Franse agenten door de beveiliging van EncroChat. Het bewijsmateriaal in die berichten leidde tot duizenden arrestaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer