Britse rechtbank blokkeert bouw nieuwe kolenmijn
Een Britse rechtbank heeft een streep gezet door de plannen om in het noordwesten van Engeland een nieuwe steenkolenmijn te bouwen. De zaak was aangespannen door de klimaatgroepen Friends of the Earth en South Lakeland Action on Climate Change.
De ontwikkelaar van de mijn, West Cumbria Mining, beweerde dat de mijn een „unieke mijn zonder uitstoot” zou worden. Maar volgens de rechter is „de veronderstelling dat de mijn geen toename van broeikasgassen zou veroorzaken, juridisch onjuist”.
De ontwikkelaar bracht volgens de rechter namelijk alleen de uitstoot van de productie van de steenkool in rekening, en niet de uitstoot die het verbranden ervan later veroorzaakt. De steenkool uit de mijn zou worden gebruikt door de Britse staalindustrie.
Ook de Labourregering van premier Keir Starmer had zich uitgesproken tegen het project. De Conservatieven, die onder premier Rishi Sunak begin juli de verkiezing van Labour verloren, waren wel voorstander van het project.
West Cumbria Mining laat weten dat het „zich zal buigen over de implicaties van de uitspraak”. Een advocaat die de klimaatgroepen bijstond, spreekt van „een enorme overwinning voor het milieu” en voorspelt dat de uitspraak implicaties zal hebben voor andere fossiele projecten.
Steenkool speelde een essentiële rol in de moderne geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. In de negentiende en begin twintigste eeuw was het land de grootste kolenproducent ter wereld. Inmiddels is de industrie bijna volledig verdwenen. Deze maand sluit in het Verenigd Koninkrijk de laatste kolencentrale die wordt gebruikt om stroom op te wekken.