Ebusco grote verliezer op negatief gestemde Amsterdamse beurs
Ebusco was dinsdag de grote verliezer op de Amsterdamse beurs en verloor ruim een tiende van zijn beurswaarde. De Brabantse fabrikant van elektrische bussen wil nieuw kapitaal ophalen bij aandeelhouders met de uitgifte van nieuwe aandelen. Dat moet het bedrijf tot 36 miljoen euro opleveren om het reorganisatieplan te financieren.
Het bedrijf uit Deurne kampt onder meer met productieproblemen en kondigde onlangs al aan dat oprichter Peter Bijvelds en medetopman Michiel Peters de leiding hebben overgedragen aan de Duitser Christian Schreyer, die het tij bij het bedrijf moet keren. Op de beurs is Ebusco door de problemen veel minder waard geworden. Om Ebusco-aandelen beter verhandelbaar te maken stelt het bedrijf voor om elke vijf aandelen samen te voegen tot één aandeel. Het aandeel werd bijna 12 procent lager gezet.
Verder was de stemming op de beursvloeren ook negatief. De AEX-index, met daarin de hoofdfondsen op het Damrak, noteerde bij het slot van de handelsdag 0,7 procent lager op 881,84 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 881,73 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden bij het slot minnen tot 1 procent.
Dataleverancier RELX en voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich waren de enige stijgers in de hoofdindex, met kleine winsten tot 0,6 procent. Verzekeraar ASR (min 2,1 procent) en staalconcern ArcelorMittal stonden onderaan (min 2,2 procent).
Bij de middelgrote fondsen stond luchtvaartconcern Air France-KLM in de kopgroep (plus 1,4 procent). Kunstmestproducent OCI sloot de rij met een min van 5,7 procent.
Theon won 1,1 procent. De in Athene gevestigde fabrikant van nachtkijkers en warmtebeeldsystemen voor de defensiesector, die in februari dit jaar naar de Amsterdamse beurs ging, zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft flink stijgen.
BMW verloor ruim 11 procent op de beurs in Frankfurt. Het Duitse autoconcern heeft zijn verwachte winstgevendheid voor dit jaar flink naar beneden bijgesteld. Aanleiding is onder meer het staken van leveringen van auto’s met een defect remsysteem. Een leveringsstop en terugroepactie zouden in het derde kwartaal leiden tot extra garantiekosten die in de honderden miljoenen euro’s kunnen lopen.
De euro was 1,1022 dollar waard, na 1,1042 dollar een dag eerder. De olieprijzen daalden verder. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,5 procent minder op 65,60 dollar. Brentolie werd 3,9 procent goedkoper op 69,04 dollar.