’Falend toezicht op visserij leidt tot vogelsterfte’
De organisaties die toezicht houden op de visserij, houden zich niet aan hun eigen internationale regels. Als gevolg daarvan sterven jaarlijks vele duizenden vogels, zeezoogdieren en schildpadden. Dat staat in een rapport dat de vogelbeschermingsorganisatie BirdLife International maandag presenteert.
Elk jaar komen volgens BirdLife 300.000 zeevogels, waaronder 100.000 met uitsterven bedreigde albatrossen, om door de zogenoemde longline–visserij. Dat is een verboden techniek waarbij duizenden vishaken aan kilometerslange lijnen in zee worden uitgevierd. Volgens BirdLife doen de in totaal negentien regionale toezichtsorganen voor de visserij veel te weinig tegen deze illegale manier van vissen.
BirdLife wijt dat vooral aan het gebrek aan interesse van de regeringen in de landen die bij deze organisaties zijn aangesloten. Die zouden vooral bezig zijn met maximalisatie van de visvangst en niet met verantwoord natuurbeheer. Daardoor zijn in sommige gebieden vispopulaties in korte tijd met meer dan 90 procent afgenomen, aldus de natuurorganisatie.
BirdLife overhandigt zijn verslag aan de deelnemers aan de vijfdaagse conferentie van de VN–organisatie voor voedsel en landbouw (FAO), die maandag begint in de Italiaanse hoofdstad Rome. Bij die vergadering worden afgevaardigden uit ongeveer honderd landen verwacht.