Buitenland

Ook Italië onderzoekt dodelijke schietpartij Irak

Na de Verenigde Staten heeft ook Italië zondag een diepgravend onderzoek aangekondigd naar de dood van de Italiaanse veiligheidsagent Nicola Calipari in Irak. Die kwam vrijdag om toen het konvooi waarin de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena naar Bagdad werd vervoerd, door Amerikaanse militairen werd beschoten. Sgrena was zojuist vrijgelaten door rebellen, die haar een maand lang hadden vastgehouden.

ANP/RTR/AFP
7 March 2005 07:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

Calipari stierf toen hij Sgrena met zijn lichaam wilde beschermen tegen de Amerikaanse kogelregen. „Het moeilijkste moment voor mij was dat de man die mij heeft gered, in mijn armen overleed", zei Sgrena achteraf. Zij raakte zelf gewond aan haar schouder. Calipari’s lichaam is zondag met militair eerbetoon overgebracht naar Rome.

Het lichaam van de omgekomen agent ligt opgebaard in het Vittoriano, het monument voor Victor Emmanuel II in het centrum van de Italiaanse hoofdstad. In dat gebouw, dat de Italiaanse eenheid symboliseert, bevindt zich onder meer het graf van de onbekende soldaat. Duizenden mensen, onder wie premier Silvio Berlusconi en president Carlo Azeglio Ciampi, bewezen hem daar de laatste eer.

De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld belde zondag met zijn Italiaanse collega Antonio Martino om zijn excuses aan te bieden voor het pijnlijke schietincident. Een dag eerder had ook president George Bush al zijn verontschuldigingen aangeboden aan zijn goede vriend en trouwe bondgenoot, premier Berlusconi.

Bush beloofde Berlusconi dat de VS de dodelijke schietpartij, vlakbij de Amerikaanse basis bij de luchthaven van Bagdad, tot op de bodem zullen uitzoeken. Eerder had Berlusconi al de Amerikaanse ambassadeur in Rome op het matje geroepen. Hij eiste antwoord op enkele „verontrustende vragen".

Volgens een verklaring van het Amerikaanse leger reed de auto met daarin de Italiaanse delegatie met hoge snelheid af op een wegafzetting. De chauffeur zou waarschuwingstekens hebben genegeerd. Daarop schoten de „multinationale troepen" gericht op het motorblok om de wagen tot stoppen te dwingen, aldus de verklaring.

Sgrena, die zaterdag terugkeerde naar Rome en daar is opgenomen in een militair ziekenhuis, spreekt de Amerikaanse lezing tegen. Volgens haar reed de auto niet hard en was er geen zichtbare Amerikaanse controlepost in de buurt. „De snelheid van de auto rechtvaardigde de schietpartij niet", en „we hadden geen idee waar de schoten vandaan kwamen", zou zij volgens het Italiaanse persbureau Ansa hebben gezegd tijdens een debriefing.

De partner van Sgrena, Pier Scolari, zei zaterdag dat hij ervan overtuigd is dat de Amerikanen de journaliste met opzet onder vuur hebben genomen. De 57–jarige Sgrena werkte onder meer voor de communistische krant Il Manifesto, en schreef uiterst kritisch over de oorlog in Irak.

„De Amerikanen en de Italianen wisten dat ze eraan kwam. Haar auto was 700 meter van het vliegveld, wat betekent dat ze alle controleposten was gepasseerd", aldus Scolari. Volgens hem wilden de Amerikanen dat Sgrena haar verblijf in Irak niet zou overleven omdat ze „belangrijke informatie" had verzameld voor een nieuw, uiterst kritisch artikel.

De Italiaanse media speculeerden zondag uitvoerig over de schietpartij in Irak. Volgens de Milanese krant Corriere della Sera heeft de Italiaanse regering 4,7 miljoen euro losgeld betaald voor Sgrena’s vrijlating. De ontvoerders zouden aanhangers zijn van de opgepakte oud–dictator Saddam Hussein.

Volgens een ander Italiaans dagblad, La Stampa, heeft de betaling van losgeld mogelijk geleid tot „misverstanden" tussen de Amerikaanse militairen en de Italiaanse veiliheidsdienst. De Amerikanen zijn fel gekant tegen het betalen van losgeld om gevangenen vrij te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer