VS gaan beschieting Italiaanse in Irak onderzoeken
De Verenigde Staten zullen een grondig onderzoek instellen naar de beschieting in Irak van de vrijgelaten Italiaanse verslaggeefster Giulina Sgrena en een Italiaanse veiligheidsagent door Amerikaanse militairen. Dat heeft president Bush de Italiaanse premier Berlusconi laten weten.
Bush belde Berlusconi vrijdagavond om zijn spijt te betuigen over het incident, waarbij Sgrena, die vrijdag na haar vrijlating op weg was naar de luchthaven in Bagdad, gewond raakte en de veiligheidsagent om het leven kwam. De twee spraken vijf minuten met elkaar, aldus woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis.
Volgens Italiaanse bronnen werd de veiligheidsagent Nicola Calipari dodelijk getroffen toen hij Sgrena met zijn lichaam beschermde. Sgrena raakte gewond aan haar schouder. Ondanks haar verwondingen nam de journaliste zaterdag een vliegtuig naar Italië. Ze landde kort voor elven op het vliegveld van Rome, aldus bronnen op de luchthaven tegen het Franse persbureau AFP.
De in Irak gegijzelde Sgrena, die werkt voor de communistische krant Il Manifesto, werd vrijdag onverwacht vrijgelaten. Het voertuig dat haar naar de luchthaven bij Bagdad zou brengen, werd bij een wegafzetting door Amerikanen beschoten. Een woordvoerder van het leger zei dat de chauffeur met hoge snelheid de wegversperring naderde en dat de militairen richtten op het motorblok om de wagen tot stoppen te dwingen.
Berlusconi heeft de Amerikaanse ambassadeur in Rome, Mel Sembler, op het matje geroepen, aldus de Italiaanse televisie. De premier, een trouwe bondgenoot en goede persoonlijke vriend van Bush, zei dat iemand de verantwoordelijkheid moet nemen voor het incident. Er moeten „verontrustende vragen” worden beantwoord, aldus Berlusconi.
De 57–jarige journaliste zat precies een maand vast. Ze werd op 4 februari in Bagdad door onbekenden ontvoerd en ook in de Iraakse hoofdstad weer in vrijheid gesteld. De gijzeling hield Italië weken in de greep. Meer dan een half miljoen mensen betoogden medio februari voor haar vrijlating in Rome. De journaliste, die uiterst kritisch schreef over de oorlog, verscheen kort daarvoor ook in een video–opname waarin ze de Italiaanse regering–Berlusconi smeekte haar leven te sparen en de Italiaanse troepen uit Irak weg te halen. Dat gebeurde overigens niet; de missie in het Arabische land werd zelfs verlengd.