Het ruimteschip Starliner, dat door Boeing is ontwikkeld en in juni begon aan een testvlucht naar ruimtestation ISS, begint in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de terugkeer naar de aarde. Zonder astronauten aan boord. Het vaartuig is gehavend. De twee bemanningsleden keren pas volgend jaar terug, met een andere capsule.
De Starliner moet rond middernacht Nederlandse tijd worden losgekoppeld van het ISS. Dat draait op ongeveer 430 kilometer hoogte rond de aarde. Daarna zakt hij door de zwaartekracht langzaam terug naar de aarde. Bij het binnendringen van de dampkring wordt het ruimteschip blootgesteld aan enorme krachten en temperaturen. Als de Starliner dat overleeft, moet hij zaterdag rond 06.03 uur Nederlandse tijd landen.
Boeing heeft jaren aan de Starliner gewerkt. Na veel vertragingen ging het vaartuig in juni naar het ISS met twee astronauten, Barry Wilmore en Sunita Williams. Tijdens de vlucht kwam een heliumlek aan het licht, een mankement dat ook al voor de lancering speelde. Ook waren er problemen met de voortstuwing en hoorden de bemanningsleden vreemde geluiden uit de capsule.
Wilmore en Williams zouden ongeveer een week in de ruimte blijven, maar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zegt geen onnodige risico’s met ze te willen nemen. Door alle problemen zitten ze nu tot februari in het ISS.