Het belastingvoordeel voor kennismigranten, ook wel de expatregeling of 30 procentregeling genoemd, wordt door de doelgroep als aantrekkelijk gezien. Maar de regeling „blijkt voor kennismigranten eerder een reden om in Nederland te blijven dan om in eerste instantie naar Nederland te komen”, meldt onderzoeksbureau Regioplan in een rapport over Nederland als vestigingsland voor kennismigranten.
Over deze expatregeling is politiek veel te doen. Coalitiepartij NSC kreeg eerder een meerderheid om de regeling grotendeels af te bouwen, maar het nieuwe kabinet heeft er naar verluidt toe besloten deze versobering bijna helemaal terug te draaien.
Wat Nederlanders op de kaart zet als mogelijk vestigingsland bij kenniswerkers, is vooral de „reputatie als een veilig en tolerant land met een cultuur van gelijkwaardigheid”. Daarnaast speelt mee dat er andere kennismigranten zijn en veel Nederlanders Engels spreken. Ook de verschillende visumregelingen, het gemak waarmee iemand zijn of haar partner kan meenemen en de goede arbeidsvoorwaarden maken Nederland aantrekkelijk.
Het tekort aan woningen is de belangrijkste reden dat mensen aan Nederland als vestigingsland twijfelen. Mogelijk kunnen werkgevers hierbij helpen, opperen de onderzoekers. Ook zeggen kenniswerkers „meer structurele ondersteuning” nodig te hebben. Ze zouden geholpen zijn met één website waarop informatie te vinden is over huisvesting, taalcursussen, overheidsdiensten, gezondheidszorg en scholen.