Buitenland

Amref: minister creëert risico door geen mpox-vaccins te sturen

Het is „teleurstellend” dat minister van Volksgezondheid Fleur Agema geen mpox-vaccins wil sturen naar Afrika, zegt internationaal directeur Githinji Gitahi van de Afrikaanse gezondheidsorganisatie Amref Flying Doctors. Bovendien creëert ze op die manier ook een risico voor de Nederlandse bevolking, stelt hij in gesprek met het ANP.

ANP
4 September 2024 17:36

Amref is in verschillende landen actief en ondersteunt de lokale overheden met de mpox-aanpak. Volgens de arts is het van groot belang dat de internationale gemeenschap zich inzet om de huidige mpox-uitbraak met een nieuwe variant in Afrika te bestrijden, onder meer om verdere verspreiding in de wereld te voorkomen. „Mpox is een wereldwijd gezondheidsprobleem”, aldus Gitahi. „Het gaat er niet om dat andere landen Afrikaanse landen helpen, maar dat ze zichzelf beschermen.” Volgens de directeur denkt Agema dat het virus „het probleem is van anderen, waardoor ze een risico creëert voor haar eigen bevolking”.

Gitahi ziet een misgelopen kans doordat een vaccinvoorraad die in Nederland „waardeloos” is, niet wordt ingezet over de landsgrenzen, waar de vaccins wel nodig zijn. Nederland heeft een kleine 100.000 pokkenvaccins op voorraad, die Agema liever in Nederland houdt voor het geval ze hier nodig blijken. Het advies van het RIVM om 13.200 beperkt houdbare doses af te staan heeft ze naast zich neergelegd.

Landen als Duitsland, Spanje, Frankrijk, de VS en Japan hebben wel gezegd vaccins te leveren. Nederland is bij weten van Gitahi het enige land dat tot dusver expliciet heeft gezegd dit niet te doen.

In een aantal Afrikaanse landen heerst een nieuwe variant van het virus, Ib genoemd, die zich sneller verspreidt en ziekmakender lijkt dan eerdere varianten. Vooral de Democratische Republiek Congo is zwaar getroffen, maar ook in Burundi, Rwanda, Oeganda en Kenia komt het voor. Buiten Afrika is het virus opgedoken in Zweden en Thailand.

„Het is van belang dat mensen die het meeste risico lopen zo snel mogelijk worden gevaccineerd”, zegt Gitahi. Hij wijst daarbij naar de situatie in vluchtelingenkampen. In DR Congo zijn veel mensen ontheemd door conflicten en leven in vluchtelingenkampen dicht op elkaar in onhygiënische omstandigheden, waardoor het virus zich snel kan verspreiden. Naar verwachting krijgt DR Congo de eerste vaccins tegen mpox geleverd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer