Westerwolde weer naar rechter om ‘te vol’ aanmeldcentrum Ter Apel
Het is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet gelukt om per september minder dan 2000 mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te laten zijn, stelt de gemeente Westerwolde. Daarom zet de gemeente de juridische procedure door om te zorgen dat het COA zich aan de afspraak van het maximumaantal houdt. Het COA zegt echter wel onder het maximumaantal te zitten sinds zondag.
Asielminister Marjolein Faber stond vrijdag toe dat het COA één of twee mensen extra in alle opvangcentra in het land plaatste. Daarmee wilde ze een nieuwe gang naar de rechter door de gemeente Westerwolde voorkomen. De extra uitplaatsingen van dit weekend hebben wel geholpen om de druk op Ter Apel te verminderen, maar er is geen sprake van een structurele oplossing, aldus burgemeester Jaap Velema van Westerwolde maandag in een verklaring. „Inclusief het aantal mensen die elke ochtend vanuit de overlooplocatie in Pekela komen is het aantal nog steeds te hoog, namelijk 2053.”
Het COA spreekt van 1885 asielzoekers in het centrum op 1 september. Daarin zijn dan echter niet de mensen in de nachtopvang meegeteld, die momenteel nog in Pekela slapen en later deze week in Beilen. In de avond worden mensen per bus naar een nachtopvanglocatie gebracht, om er de volgende ochtend weer te vertrekken voor het vervolg van hun asieltraject. Volgens het COA kan met de extra plekken in het land de bezetting in Ter Apel de komende dagen onder de 2000 blijven.
Hoe het aantal mensen in het aanmeldcentrum precies geteld moet worden, is al langere tijd onderwerp van discussie tussen het COA en Westerwolde. Eerstgenoemde telt het aantal overnachters, terwijl de gemeente ook de mensen meerekent die overdag op het terrein zijn. Volgens Westerwolde zorgt de drukte overdag op het terrein ook voor onveiligheid en overlast, zowel voor de medewerkers van het COA, de asielzoekers als de inwoners van de gemeente.
„Omdat de gemeente Westerwolde van mening is dat het COA niet voldoende doet om aan de rechtelijke uitspraak te voldoen, zet zij het juridische traject voort”, meldt de gemeente. „Wij zullen er alles aan doen dat er een situatie ontstaat waarin alle betrokkenen menswaardig behandeld worden en de inwoners van Ter Apel weer perspectief hebben”, besluit Velema.