Ophef over ontslag Belgische moslima
Het ontslag van een moslima wegens dreig- en kogelbrieven veroorzaakt ophef in België. Premier Guy Verhofstadt reageerde geschokt. „Dit is een nederlaag voor de democratie”, zei hij donderdag tegen de Vlaamse omroep VRT.
De werkgever van de islamitische vrouw kreeg sinds november zeven dreigbrieven. Daarin dreigde het onbekende ”Nieuw Vrij Vlaanderen” de werkgever te executeren zolang hij de hoofddoekdragende vrouw in dienst had. Ook zouden producten van het bedrijf worden vergiftigd. De werkgever weigerde op de eis in te gaan, maar de vrouw kon zelf de spanning niet meer aan.
De werkneemster diende woensdag haar ontslag in bij het bedrijf, visdelicatessenfirma Remmery in Ledegem. „Ik zie het niet meer zitten”, zei de vrouw, Naïma Amzil. „Drie maanden leven met zo’n druk is heel moeilijk. Ik kan niet meer. Ik heb mijn besluit genomen.”
Premier Verhofstadt vindt de bedreigingen onaanvaardbaar en stelt dat alle middelen moeten worden ingezet om de dader te vinden: „Het onderzoek zal niet stoppen tot we de daders hebben gevonden.” Ook andere politici en ondernemersvereniging Unizo betreuren de zaak.
Het bedrijf zegt de ontslagaanvraag van de vrouw niet te aanvaarden. Bedrijfsleider Vannieuwenhuyse stelde dat het „niet om een formeel ontslag gaat maar dat Amzil voorlopig niet komt werken.” De vrouw zelf zegt echter niet te willen terugkomen.
De zaak kreeg veel aandacht van de media in België en Amzil en Remmery werden uitgenodigd door de Belgische koning Albert II voor een bezoek aan zijn paleis. Zelfs Filip Dewinter, leider van de anti-immigratiepartij Vlaams Belang, veroordeelde de bedreigingen en zei dat met het tijdelijk terugtreden van Amzil de democratie verliest van chantage.