Brussel: roep geen crisis uit, maar voer snel EU-migratiepact in
Een incident zoals de aanslag in het Duitse Solingen rechtvaardigt niet dat landen nu een crisissituatie uitroepen rond migratiepolitiek. De Europese Commissie zegt dat de focus van de EU-landen juist moet liggen op de snelle invoering van de nieuwe Europese migratieregels.
Die zijn voor de zomer aangenomen. Maar geen enkel land heeft het effect van die regels nog kunnen zien, omdat ze nog niet in werking zijn.
Intussen vraagt de Duitse christendemocratische oppositieleider Friedrich Merz om een harde aanpak van migratie en het uitroepen van een „nationale noodsituatie”. De vermoedelijke dader van de aanslag in Solingen van vrijdag is namelijk een 26-jarige Syriër.
Maar zo werkt het niet, aldus de Europese Commissie. De nieuwe migratieregels zijn de snelste weg naar een ander asielbeleid. Uiterlijk over twee jaar moeten ze ingaan, maar hoe sneller de EU-landen ze invoeren, hoe sneller dat proces kan gaan.
Tot die tijd gelden de oude regels, zoals de afspraak dat asielzoekers kunnen worden teruggestuurd naar het land waar ze voor het eerst de EU binnenkwamen. „We zagen duidelijk dat deze Dublin-regels hervormd moesten worden”, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.
De regels voor het Schengengebied blijven bovendien van kracht. Een grens sluiten mag, zo hebben de Schengenlanden afgesproken, alleen bij een ernstige bedreiging van de nationale veiligheid. De maatregel moet bovendien voor beperkte tijd zijn en mag enkel worden ingevoerd als er beslist geen andere manieren zijn om het gevaar tegen te gaan. Ook moet de Europese Commissie op de hoogte worden gesteld.
De recente aanpassing van de Europese migratieregels heeft door gevoeligheden tussen lidstaten en bij politieke partijen vele jaren geduurd. Een ander immigratiebeleid invoeren is mogelijk, maar zal misschien niet veel sneller gaan. Voorlopig ligt dus, volgens de commissiewoordvoerder, „de sleutel bij de invoering van het nieuwe immigratiepact”.