Stevenen we af op een recessie?
Aandelenmarkten hebben een goed jaar en veel indices bereikten in de afgelopen maanden nieuwe recordhoogtes. ABN AMRO verwacht dat de wereldeconomie in de tweede jaarhelft zal herstellen en zich bewegen naar trendmatige groei.
Hierbij is het de verwachting dat de Amerikaanse economie wat aan kracht zal afnemen, terwijl de eurozone en China het economische dieptepunt achter zich laten. We kunnen dus blijven spreken van groei.
Begin augustus kwam er een kink in de kabel toen in de Verenigde Staten het producentenvertrouwen en de arbeidscijfers over juli tegenvielen en de vrees voor een aanstaande recessie toenam. Mede door deze teleurstellende macro-economische cijfers daalden niet alleen aandelenkoersen, maar ook rentes en werd de Amerikaanse rentecurve vlakker. De Amerikaanse rentecurve is –zij het nipt– nog steeds omgekeerd, inmiddels voor de langste periode in de geschiedenis.
Een omgekeerde rentecurve houdt in dat de korte rente hoger is dan de lange rente. Dat is onnatuurlijk, want in principe eis je een hoger rendement als je iets langer uitleent. De Amerikaanse rentecurve is historisch een betrouwbare indicator voor een aankomende recessie gebleken.
Momenteel zijn er veel economen en beleggers, ook van ABN AMRO, die de betrouwbaarheid van de rentecurve als recessiesignaal in twijfel trekken, juist omdat hij zo lang omgekeerd is. Ik ben daar voorzichtiger in. Het is in het verleden maar een paar keer voorgekomen dat de Amerikaanse rentecurve meer dan 500 dagen omgekeerd was. Dat ging steeds gepaard met zware recessies: in 1929 de Grote Depressie, in 1974 de Oliecrisis en in 2008 de Bankencrisis.
„De Amerikaanse rentecurve is historisch een betrouwbare indicator voor een aankomende recessie gebleken”
Meestal volgt de recessie ook pas nadat de rentecurve weer oplopend is geworden. Dit valt vaak samen met de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Deze wordt in september verwacht. Dus alles lijkt weer samen te komen.
Toch moeten we erkennen dat de Amerikaanse economie weliswaar afkoelt, maar het nog relatief goed doet. De economie wordt ondersteund doordat huishoudens en het bedrijfsleven er gezond voorstaan. Dat neemt niet weg dat recessies vaak onverwachts gebeuren, als er iets breekt.
Daarom houdt ABN AMRO vooralsnog vast aan zijn basisscenario van een wereldeconomie die zich in de tweede jaarhelft beweegt naar trendmatige groei. Daarbij is het onze verwachting dat centrale banken vanaf september de rente (verder) zullen verlagen. Daarom blijven wij licht positief over aandelen en obligaties in onze beleggingsportefeuille.
Dat neemt niet weg dat we wel de vinger aan de pols moeten houden. In ons alternatieve scenario hebben we de kans op een recessie verhoogd van 20 naar 30 procent.
De auteur is hoofd beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson.