Nobelprijswinnaar Yunus wil interim-regering Bangladesh leiden
Muhammad Yunus, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, is bereid om aan het hoofd te staan van de nieuwe interim-regering van Bangladesh. De studenten die wekenlang de grootschalige protesten in het land aanvoerden hebben Yunus opgeroepen om Bangladesh te leiden nu de vorige premier Hasina Wajed is afgetreden en gevlucht.
„Ik ben vereerd door het vertrouwen van de demonstranten” zegt de 84-jarige Yunus. „Als er voor mijn land en voor de moed van mijn volk actie moet worden ondernomen in Bangladesh, dan zal ik dat doen.” Hij roept op tot vrije verkiezingen in Bangladesh.
Yunus staat bekend als „de bankier van de armsten van de armen”, omdat hij de Grameen Bank oprichtte die microkredieten verschafte aan miljoenen Bengalen die in armoede leefden. Daarmee konden ze investeren in eigen bedrijfjes of materiaal voor bijvoorbeeld boerderijen. Voor dat werk kregen Yunus en de Grameen Bank in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede.
De econoom stond ook bekend als vijand van Hasina, die hem beschuldigde van corruptie. Afgelopen januari werd Yunus veroordeeld tot zes maanden cel voor verduistering. Hij mag het beroep in vrijheid afwachten.
De afgelopen weken gingen Bengaalse studenten massaal de straat op om te protesteren tegen Hasina. „Jongeren hebben hun behoefte aan verandering in ons land geuit,” aldus Yunus, die blij is dat de premier daarnaar geluisterd heeft en is opgestapt. „De moed van deze jongeren is grenzeloos. Ze hebben Bangladesh trots gemaakt en de wereld de vastberadenheid van onze natie tegen onrecht laten zien.”
Honderden mensen kwamen deze weken om het leven door hardhandig optreden van de politie. Maandag gingen opnieuw miljoenen mensen de straat op, dit keer vooral om te vieren dat Hasina was afgetreden. Dinsdag lijkt het in Bangladesh redelijk rustig op straat.