Minister Wiersma wacht flinke uitdaging
Minister Femke Wiersma van Landbouw schrapt de sluitingstermijn van 1 oktober voor de provinciale stikstofplannen. In de plannen moesten provincies aangeven hoe ze de stikstofuitstoot terugdringen om de natuur- en waterkwaliteit te verbeteren.
Het besluit van de bewindsvrouw, die lid is van de BBB, geeft de provincies lucht. Niet iedere provincie zou de plannen op tijd gereed hebben. De andere kant is dat door het besluit van de minister de onzekerheid voor boeren en bouwers aanhoudt. Bovendien staan de wettelijke doelen voor natuur, stikstof en waterkwaliteit nog recht overeind. In de wet staat dat in 2035 in driekwart van de kwetsbare natuurgebieden (Natura 2000) niet langer te veel stikstof mag neerslaan. In de plannen van de provincies moet staan hoe ze dat willen bereiken. Het vorige kabinet reserveerde hiervoor ruim 24 miljard euro.
„De stikstofnormen die Nederland heeft vastgesteld, zijn veel strenger dan de normen in de ons omringende landen.”
Het nieuwe kabinet gooit het over een andere boeg. Het transitiefonds is geschrapt. Daardoor valt de financiering van provinciale plannen weg.
De grote vraag is waar het nieuwe kabinet mee gaat komen om de gestelde doelen te halen. Deze weken werkt het kabinet-Schoof het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB in mei met elkaar sloten, nader uit in een regeerprogramma. Dat programma moet onder meer duidelijkheid verschaffen over het natuur- en stikstofbeleid dat de nieuwe coalitie gaat voeren. De verwachting is dat het regeerprogramma met Prinsjesdag wel gereed zal zijn. Maar of er dan ook definitieve helderheid bestaat over het stikstofbeleid, is nog maar de vraag.
Over de inzet van minister Wiersma hoeft geen twijfel te bestaan. Zij wil de boeren tegemoet komen. De politieke leiders van PVV, VVD, NSC en BBB, Wilders, Yeşilgöz, Omtzigt en Van der Plas, pakten het tijdens de formatie strategisch gezien erg handig aan. Elke partij mag zelf werk gaan maken van de thema’s die zij belangrijk vindt. Daarom zit er een PVV’er op Asiel en Migratie, een VVD’er op Financiën en een NSC’er op Binnenlandse Zaken (om het thema goed bestuur uit te werken). En de BoerBurgerBeweging mag het landbouwbeleid vorm gaan geven.
De gemakkelijkste manier voor Wiersma is het aanpassen van de stikstofnormen. Die normen die Nederland heeft vastgesteld, zijn veel strenger dan de normen in de ons omringende landen.
Maar Nederland leeft niet op een eiland. Europa kijkt over onze schouders mee. Een charmeoffensief richting Brussel gaat ongetwijfeld deel uitmaken van de plannen van Wiersma. Maar of de Europese commissie overstag gaat, is nog maar de vraag. En dan liggen er nog diverse rechterlijke uitspraken die de overheid dwingen om de stikstofuitstoot terug te dringen.
Vast staat in ieder geval dat minister Wiersma een stevige uitdaging heeft. En dat de onzekerheid voor al degenen die door het stikstofbeleid worden geraakt, nog maanden, zo niet jaren, zal voortduren. Dat is geen aantrekkelijk perspectief.