Barcelona noteert temperatuurrecord van 40 graden
Inwoners en bezoekers van Barcelona beleven woensdag de warmste dag ooit gemeten in de stad. De temperatuur is er gestegen tot 40 graden volgens metingen van meteorologisch instituut AEMET. Dat was in de tweede stad van Spanje nog niet eerder voorgekomen sinds de temperatuur wordt bijgehouden.
Het weerstation Fabra, waar de recordhitte werd gemeten, bestaat 110 jaar. Het vorige record in de hoofdstad van de regio Catalonië stamde uit juli 1982, toen het 39,8 graden werd.
Wereldwijd is het uitzonderlijk warm. Vorige week maandag werd zelfs een wereldwijd temperatuurrecord gevestigd: volgens definitieve cijfers van de Europese klimaatdienst Copernicus was het toen gemiddeld 17,16 graden op aarde.
Europa is het meest opgewarmde continent ter wereld. Copernicus becijferde in het jaarrapport over 2023 nog dat het op het continent inmiddels 2,6 graden warmer is dan halverwege de 19e eeuw. Wereldwijd is het nu al een jaar lang 1,5 graad warmer. In het Klimaatakkoord van Parijs hebben landen afgesproken zich in te spannen om de opwarming daaronder te houden. Daarbij gaat het wel om het gemiddelde over een langere tijdspanne.
De temperatuurmetingen laten zien dat de opwarming van de aarde versnelt. Volgens klimaatwetenschappers is het in de afgelopen 100.000 jaar waarschijnlijk nooit zo warm geweest als nu. Klimaatpanel IPCC noemt het „onmiskenbaar” dat de huidige opwarming wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen die mensen veroorzaken. De CO2-concentratie in de atmosfeer is daardoor al met de helft gestegen.