Muziekconcertbezoek

Musici moeten nieuwe vijftigers verleiden tot concertbezoek

Het concertpubliek vergrijst onmiskenbaar. Het is de vraag in hoeverre dit dramatisch is.

Redactie muziek
26 July 2024 15:48
Een concert in De Doelen in Rotterdam. Beeld Tom Gosselaar
Een concert in De Doelen in Rotterdam. Beeld Tom Gosselaar

Om iets zinnigs te kunnen zeggen over de gevolgen van het vergrijzende publiek keken de hoogleraren Kène Henkens en Matthijs Kalmijn naar het concertbezoek tussen 1979 en 2022. Hun conclusies verwoordden ze in een artikel, dat in juli op esb.nu verscheen.

De afgelopen decennia hebben klassieke concert­podia volgens de auteurs geprofiteerd van de vergrijzing van de bevolking. Senioren wisten veel meer dan voorheen de weg naar de podia wist te vinden. Was tot de eeuwwisseling het aandeel ouderen in de concertzaal minder dan een kwart, in de huidige tijd bestaat bijna zestig procent van het publiek van klassieke concerten uit 65-plussers. De vergrijzing van de bevolking zet ook de komende decennia door. In hoeverre dit leidt tot meer bezoek van klassieke concerten is nog onzeker.

In alle generaties die zijn onderzocht was het concertbezoek op jongere leeftijd laag. De veronderstelling dat de huidige oudere concertbezoekers ook op jongere leeftijd vaak een concertzaal van binnen zagen, klopt niet. Volgens de hoogleraren hebben zij de concertzaal met het klimmen der jaren ontdekt.

Mensen van de zogeheten gouden generatie – geboren tussen 1935 en 1954 – gingen veel meer naar klassieke concerten dan de generaties daarvoor. Bij de generaties daarna valt weer een daling te zien, terwijl die daling bij de jongste generaties tot staan lijkt gebracht. Voor de jongste generatie is de stijging van het concertbezoek met de leeftijd wel minder sterk. Daardoor ligt rond de leeftijd van 50 jaar het concertbezoek van de jongste generaties lager dan in de gouden generatie.

De auteurs noemen het belangrijk dat iedereen tijdens de schoolperiode in aanraking komt met klassieke muziek. Het heeft in hun ogen weinig zin om jongvolwassenen aan te moedigen klassieke concerten te bezoeken. Als mensen gesetteld zijn, een hoger inkomen en meer tijd en rust hebben, zouden klassieke concerten hen meer aanspreken. De uitdaging voor de muzieksector is daarom volgens beide hoogleraren het binden van de nieuwe vijftigers. Dit zal behalve van de eerdere socialisatie via thuis en school ook afhangen van latere socialisatie via sociale netwerken. Bij een positief resultaat, blijft klassieke muziek in leven, verwachten de auteurs.

Voor meer informatie over het onderzoek: esb.nu

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer