„Concertzaal moet af van elitair imago”
Jongvolwassenen zijn wel degelijk geïnteresseerd in klassieke muziek, maar het elitaire imago rond deze muziekstijl weerhoudt ze ervan concerten te bezoeken. Daarom moet de klassieke concertpraktijk op de schop.
Dat stelt ”cultural consultant” Wouter Sligter in een onderzoek onder jongvolwassenen in de leeftijdscategorie van 20 tot 35 jaar.In het rapport ”Jong Klassiek Is Anders”, dat in samenwerking met de Universiteit Utrecht tot stand kwam, stelt Sligter dat menige iPod van jongvolwassenen rond de paasdagen voorzien is van de ”Matthäus Passion” van Bach, maar dat de klassieke muziek toch het stoffige imago niet van zich af weet te schudden. „Beyonce, Jason Mraz of Coldplay vullen hele arena’s met jongeren, terwijl de concertzaal voor een symfonie overwegend gevuld is met vijftigplussers.”
Volgens het rapport ligt de oorzaak hiervan bij de elitaire sfeer die concerten met klassieke muziek uitstralen. „De ongeschreven gedragsregels, verplichte stilte en lange symfonieën geven jongvolwassenen het ongemakkelijke gevoel dat ze er niet thuishoren.”
Ook de hoge prijs van concerten speelt een rol, zo geven de ondervraagden aan.
In een aanbeveling schrijft Sligter dat niet de „jonge cultureel omnivoor” moet veranderen, maar dat de concertpraktijk op de schop moet. „Het is zaak om klassiekemuziekvoorstellingen een meer dynamische en gemoedelijke sfeer te geven, waarin jongvolwassenen zich op hun plek voelen. Een klassiek concert met barfaciliteiten, waarbij in de zaal zitruimte wordt gevarieerd met statafels en er afwisselend praat- en luistermomenten zijn, spreekt 41 van de ondervraagde jongvolwassenen aan.”
In dat kader pleit de onderzoeker ook voor het experimenteren met verschillende concertvormen, „ten einde de ideale balans te vinden tussen het genieten van klassieke muziek en een dynamische omgeving.”