Twentekanaal doorgespoeld om giftige stof in water te verdunnen
Het Twentekanaal wordt doorgespoeld om een giftige stof in het water te verdunnen en af te voeren. Begin dit jaar trof Rijkswaterstaat in het water veel hogere concentraties dan normaal aan van het bestrijdingsmiddel HCH, voluit hexachloorcyclohexaan. Rijkswaterstaat, de provincie Overijssel, drie betrokken waterschappen en het drinkwaterbedrijf Vitens hopen die concentraties de komende weken naar beneden te krijgen.
Dat moet gebeuren door bij het gemaal Eefde, bij Zutphen, water uit de IJssel omhoog te pompen. Het water stroomt vervolgens via de zijtak Delden-Almelo, Kanaal Almelo-De Haandrik, de Vecht en het Zwarte Water naar het IJsselmeer. „Inwoners en de scheepvaart ondervinden geen hinder van het doorspoelen”, aldus Rijkswaterstaat.
Het doorspoelen duurt naar verwachting twee tot drie weken. Zodra het water van het Twentekanaal weer voldoet aan de kwaliteitsnormen, kunnen de inlaten (de zijtakken) geopend worden. Het achterliggende gebied krijgt dan weer schoon water. „Hiermee wordt droogteschade aan de landbouw, flora en fauna, watergangen en gebouwen voorkomen”, aldus Waterschap Vechtstromen.