Op vakantie? Doe ook de digitale deur op slot
Klassieke inbrekers komen het liefst in het donker. Maar op internet ben je ook op een klaarlichte zomerdag niet veilig. Verschillende organisaties waarschuwen consumenten om ook hun digitale deuren op slot te doen.
Een slimme deurbel is een uitkomst voor consumenten die de komende weken in het buitenland bivakkeren en de controle over hun huis niet graag uit handen geven: ze kunnen vanaf hun badlaken aan de Spaanse Costa of hun tuinstoel op een gezinspark in de Alpen tóch de postbezorger in de gaten houden en kijken of de voortuin een keer extra gesproeid moet worden.
Maar daarmee is niet gezegd dat alles achter de voordeur ook in orde is. Digitale boevengildes kunnen namelijk via diezelfde slimme deurbel een huis binnendringen. De overheid waarschuwt burgers dan ook om te zorgen dat hun slimme apparaten up-to-date zijn voordat ze op vakantie gaan – zodat hackers geen persoonlijke gegevens buitmaken via een slimme tv of de controle kunnen overnemen over een connected kattenbak of tandenborstel.
Computerbeveiligingsbedrijf Tesorion voegt daar nog een waarschuwing aan toe. Volgens het bedrijf is de zomervakantie een ideaal moment voor jonge hackers om het internet onveilig te maken. ”Puberhackers” hebben dan immers tijd genoeg om hun vaardigheden te verbeteren en snel geld te verdienen met cyberaanvallen.
Consumenten zijn dus gewaarschuwd: zorg dat je zaken op orde zijn, zodat je tijdens de vakantie niet het slachtoffer wordt van digitale inbrekers en gijzelnemers.
Achterdeurtjes
Hoe doe je dat? Door de software van je smartphone en alle slimme apparaten bij te werken, adviseert het ministerie van Economische Zaken. Ook routers, de apparaten die ervoor zorgen dat je thuis een internetverbinding kunt gebruiken, horen daarbij.
„Werk de software van je smartphone en alle slimme apparaten bij om hackers minder kans te geven” - Ministerie van Economische Zaken
Vaak krijgen gebruikers geen seintje als er nieuwe interne software –”firmware” genoemd– voor ze klaarstaat. Daardoor blijven hun apparaten oude software gebruiken. Die kan achterdeurtjes bevatten waardoor cybercriminelen kunnen binnendringen en zich in het thuisnetwerk van een gebruiker –inclusief alle apparaten die verbinding met dat netwerk maken– kunnen nestelen. Hackers kunnen zelfs beveiligingscamera’s in en om huis gebruiken om te kijken of de bewoners thuis zijn.
Maak dus regelmatig een rondje langs alle apparaten om de software bij te werken, zo luidt het advies van de overheid.
Consumenten moeten ook op hun vakantieadres waakzaam zijn. Wie verbinding maakt met een onbekend wifinetwerk om kiekjes via de familieappgroep te delen, loopt het gevaar dat cybercriminelen zijn telefoon op de korrel nemen. Een 4G-verbinding of mobiele hotspot is veiliger, omdat die verbinding niet zomaar door hackers kan worden overgenomen.
Nepgesprekken
Het nieuwste gereedschap waarover hackers beschikken, is AI. Criminelen leggen hun slachtoffers steeds vaker in de luren met vervalste audio- en videobeelden. Een kort audiobestand en zelfs een gewone foto van internet is tegenwoordig genoeg om levensechte nepgesprekken te produceren. Een wachtwoordzin kan uitkomst bieden. Spreek bijvoorbeeld met gezinsleden een zin of woord af dat niemand anders kent en dat kan worden gebruikt om te controleren of de persoon aan de andere kant van de lijn écht is wie hij zegt te zijn. Criminelen die het ”digitale sjibbolet” niet kennen, vallen dan door de mand.