Slachtofferhulp Nederland denkt dat de veroordeling van Ali B helpt om andere slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld hun verhaal te laten doen. „Ze zien dat het tot een veroordeling kan komen, als je je uitspreekt”, zegt een woordvoerder van de organisatie in reactie op de straf die de rapper heeft gekregen in zijn zedenzaak. „Zo’n uitspraak is een vorm van erkenning.”
De zaak tegen Ali B heeft de afgelopen maanden veel media-aandacht gekregen. Enerzijds is het goed dat het onderwerp veelvuldig besproken wordt, maar het heeft volgens Slachtofferhulp ook een keerzijde. De zaak maakt veel los bij slachtoffers, zoals heftige emoties, herinneringen en stressreacties. Bovendien krijgen de slachtoffers op social media nare reacties, ook wel victim blaming genoemd. „Als je een soortgelijke ervaring hebt gehad en je ziet online zulke reacties, kan dat ervoor zorgen dat mensen niet met hun verhaal naar buiten durven te komen”, legt de woordvoerder uit.
De organisatie kreeg na de uitzending van BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland vele telefoontjes. Ook nu verwacht Slachtofferhulp dat de aandacht rondom de uitspraak in de zaak van Ali B tot extra telefoontjes zal leiden, al zullen het er lang niet zoveel zijn als na de BOOS-aflevering. Het gaat dan om twee groepen mensen die bellen: slachtoffers die al eerder naar buiten zijn getreden met wat ze hebben meegemaakt en opnieuw getriggerd zijn en last krijgen, en daarnaast mensen die voor het eerst de stap zetten om te vertellen wat ze hebben meegemaakt.