PolitiekHerdenking Van den Berg
Oud-senator Van den Berg (SGP) herdacht in Eerste Kamer

De op 13 juni overleden oud-SGP-senator Gert van den Berg was een beminnelijk en bescheiden mens, met een grote plichtsbetrachting.

Redactie politiek
Gert van den Berg was van 1995 tot 2011 Eerste Kamerlid voor de SGP. beeld Henk Visscher
Gert van den Berg was van 1995 tot 2011 Eerste Kamerlid voor de SGP. beeld Henk Visscher

Dat zei voorzitter Jan Anthonie Bruijn dinsdagmiddag in een korte herdenkingsrede in de Eerste Kamer, in aanwezigheid van diverse familieleden van Van den Berg.

De SGP’er was zestien jaar lang senator, van 1995 tot 2011. „Samen vertolkten Gert en Gerrit zestien jaar lang het SGP-geluid in de Eerste Kamer”, zei Bruijn daarover, waarbij hij met Gerrit doelde op de in 2015 overleden oud-SGP-senator Gerrit Holdijk.

Bruijn wist te melden dat Van den Berg zowel in zijn eerste als in zijn laatste Eerste Kamerdebat over het onderwerp water sprak. In zijn laatste debat verwees Van de Berg naar de watertoren in het Veenendaal van zijn jeugd waar op de gevel stond: Als ge water drinkt, denk dan aan de bron. „Van den Berg vertelde dat hij bij zijn Eerste Kamerwerk altijd putte uit de Bron, met een hoofdletter”, zo sprak Bruijn.

De Senaatsvoorzitter haalde verder aan welke woorden zijn voorganger René van der Linden in 2011 tot Van den Berg richtte ter gelegenheid van diens afscheid. De SGP’er liet zijn partijkleuroverstijgende houding zien in de vaste Kamercommissies, waar hij met regelmaat een oplossing aandroeg waar vertegenwoordigers van alle fracties mee konden leven. „Op overdrijving of scherpslijperij bent u nimmer betrapt, maar als het een zaak betrof die op principiële gronden wezenlijk was voor u en uw fractie, was u een harde pit”, sprak Van der Linden, zo riep Bruijn dinsdag in herinnering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
SGP

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer