Groningse overheden willen meer garanties voor inlossen ereschuld
Overheden in Groningen en Noord-Drenthe willen meer garanties dat de zogenoemde Groningenwet de ereschuld van het kabinet aan de aardbevingsregio ook daadwerkelijk inlost. De regio wil ook dat de schadeafhandeling wordt verbeterd.
Voormalig staatssecretaris Hans Vijlbrief legde de maatregelen die het kabinet toezegde na het snoeiharde parlementaire enquêterapport over de gaswinning vorige maand vast in een ontwerpwet. De regio gaat zijn opvolger, staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen, BBB), vragen de wet aan te scherpen voordat die wordt behandeld in het parlement.
In de ontwerpwet is vastgelegd dat de komende dertig jaar jaarlijks 250 miljoen euro wordt geïnvesteerd in onder meer verduurzaming en sociale en economische projecten in het gebied. Zolang als nodig moet genoeg geld beschikbaar zijn om de schade ruimhartig te vergoeden en huizen veiliger te maken.
De provincie Groningen, de tien Groningse gemeenten en drie in Noord-Drenthe hebben samen met de twee waterschappen in het gebied nu een reactie opgesteld die meer zekerheid moet bieden voor de inlossing van de ereschuld. Zo moet het kabinet de verplichting krijgen de beloofde doelen echt te bewerkstelligen, desnoods via de rechter. Verder kan het niet zo zijn dat toekomstige kabinetten de hand op de knip houden of doelen zomaar veranderen. Alle nadelige gevolgen van de gaswinning, ook de sociale en gezondheidsgevolgen die gedupeerden ervaren, moeten koste-wat-kost worden gecompenseerd, eisen de overheden.
Nu is het zo dat schades tot 60.000 euro worden vergoed zonder onderzoek naar de oorzaak. De regio wil dat dat grensbedrag verdwijnt. Ook moet de voorwaarde vervallen dat eigenaars na besteding van dat bedrag geen schade meer krijgen vergoed. Dat zou ook de zwaarst gedupeerden soelaas bieden.
De reactie wordt nog voorgelegd aan de volksvertegenwoordigers in de regio, maar zij hebben in een eerdere fase al aangegeven dat de doelen van de Groningenwet, en dan met name verduurzaming en brede welvaart, afdwingbaar moeten zijn. Ook zij vinden dat de verantwoordelijke bewindspersonen moeten kunnen worden afgerekend op het behalen van de doelen.
De Groningse commissaris van de Koning René Paas wees in mei op „pijnlijk veel voorbeelden van eerdere gebroken beloften” door de Haagse politiek, reden om de politiek in de regio vroegtijdig te mobiliseren. Staatssecretaris Van Marum stemde toen als Statenlid in met de wens de conceptwet aan te scherpen.
Iedereen kan nog tot 10 september reageren op het wetsvoorstel.