Unanieme steun voor plan snellere woningbouw in Noord-Holland
Het plan om ruim 76 miljoen euro te steken in versnelling van de woningbouw in Noord-Holland kan rekenen op steun van alle fracties in de Provinciale Staten. Het doel is om in 2030 191.000 woningen te hebben bijgebouwd. Die moeten naar schatting minstens 400.000 inwoners onderdak bieden.
Het is niet de bedoeling projectontwikkelaars te spekken zoals bijvoorbeeld de SP vreest, zei verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB). Hij beaamde dat er veel eisen zijn op onder meer het gebied van duurzaamheid, „maar desondanks kunnen we het toch doen, denken wij”. De VVD en andere partijen spraken de hoop uit dat de „heel ambitieuze doelstelling” wordt gehaald.
De woningen moeten grotendeels binnenstedelijk worden gebouwd. Naast deze „groots en meeslepende” projecten is er ook de mogelijkheid gesubsidieerd te bouwen in de 32 gebieden die te boek staan als Bijzondere Provinciale Landschappen (BPL). Na druk van partijen als D66 en ChristenUnie beloofde het door BBB, PvdA, GroenLinks en VVD gevormde bestuurscollege dat de Provinciale Staten een stem krijgen in de besluitvorming over de vijfhonderd tot duizend woningen waar het „theoretisch” om gaat. Dergelijke projecten in beschermd landschap werden omschreven als „klein en venijnig”.
Beemsterboer toonde zich ook enthousiast over een voorstel voor een provinciaal projectbureau dat gemeenten als „breekijzer” moet bijstaan om obstakels weg te nemen. Onderzocht wordt of zoiets de traditioneel lange doorlooptijd van woningbouwplannen kan verkorten en hulp kan bieden bij het ambtelijke capaciteitstekort, zonder gemeenten voor de voeten te lopen.
In het plan kijkt de provincie samen met gemeenten naar problemen die met een financiële impuls kunnen worden opgelost. Zo’n 55 miljoen is bedoeld voor woningprojecten in de buurt van ov-knooppunten. Voor nieuwe manieren om snellere woningbouw mogelijk te maken is ruim 11 miljoen euro beschikbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om het wegnemen van risico’s bij de voorbereiding van projecten en het gelijktijdig opstarten van milieu-, stedenbouwkundig of archeologisch onderzoek voorafgaand aan bouwvergunningen. Al met al zou dat voor een ‘bouwboost’ moeten zorgen.