De politie en de gemeenten zijn alert wanneer Nederland zaterdagavond speelt tegen Turkije in de kwartfinale van het EK. Ze houden rekening met botsingen tussen supporters van het Nederlandse en Turkse elftal.
Op verschillende plekken in Nederland gingen supporters van Oranje en het Turkse elftal dinsdagavond de straat op om de gewonnen wedstrijden te vieren. Dat gebeurde onder meer in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Apeldoorn en Enschede. In Amersfoort raakte een agent gewond door vuurwerk. Daar woont een grote Turkse gemeenschap.
De politiewoordvoerders zijn terughoudend in het verstrekken van informatie over hoe de politie zich „exact” op mogelijke rellen voorbereidt. Volgens politie Oost-Nederland gaat het om „keukengeheimen” en de „informatiepositie” van de politie.
De gemeente Amsterdam wil niet zeggen of er extra maatregelen worden getroffen rond de wedstrijd van zaterdag. „Over veiligheidsmaatregelen doen we geen uitspraken. We zijn zoals altijd alert, en maken continu inschattingen op het moment zelf”, laat een woordvoerder weten. Utrecht neemt vergelijkbare maatregelen. Zaanstad, Deventer en Doetinchem houden de situatie in de gaten, maar ondernemen vooralsnog geen extra stappen.
Gemeente Enschede en de politie zijn plaatselijk „goed op de hoogte” van de plekken waar mensen traditioneel samenkomen. „We leggen daar ons oor te luisteren zoals we dat altijd doen”, aldus politie Oost-Nederland.
Als het feestvieren zaterdagnacht niet leidt tot „onaanvaardbare overlast” is er volgens de politiewoordvoerder niet veel aan de hand. De politie Den Haag geeft onomwonden aan dat ze „het feestje niet wil verstoren” en eventueel nachtelijk toeteren zal tolereren, hoewel dat wettelijk verboden is.
Politie Midden-Nederland, waaronder Amersfoort valt, kijkt uit naar het voetbalfeest. „Zoals gebruikelijk bij dergelijke evenementen bereiden we onze inzet voor op grond van de beschikbare informatie. We monitoren de situatie. Mochten er op de avond strafbare feiten worden gepleegd, dan zal de politie daarop handhaven.”
Op de vraag of uren toeteren midden in de nacht onder de strafbare feiten valt, reageert de woordvoerder ontkennend. „Toeteren is in dit geval een uiting van blijdschap, en is over het algemeen van korte duur. Als het gevaar oplevert voor andere weggebruikers of te lang duurt, kan de politie er wel tegen optreden.”
Maar wat als het uitdraait op rellen? Dan wordt het een ander verhaal. „Dan zal per situatie worden bekeken op welke wijze we daarop passend zullen reageren”, aldus politie Oost-Nederland. Zeker als de veiligheid van mensen in het geding is.