Stembureaus geopend in het Verenigd Koninkrijk
De stembureaus in het Verenigd Koninkrijk zijn donderdagochtend geopend. Het is volgens Britse media de eerste keer sinds 1945 dat kiezers in de maand juli een nieuw parlement mogen kiezen. Oppositiepartij Labour lijkt volgens peilingen af te stevenen op een grote overwinning, ten koste van de Conservatieve Partij van premier Rishi Sunak.
De circa 46 miljoen stemgerechtigden in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben tot 22.00 uur plaatselijke tijd (23.00 uur in Nederland) om een stem uit te brengen. Britse media krijgen op de verkiezingsdag te maken met beperkingen in wat ze mogen berichten over de campagnes. „Verwacht vandaag foto’s van honden bij stembureaus in plaats van speeches”, aldus de BBC.
De eerste van die hondenfoto’s circuleerden vroeg in de ochtend al op sociale media. Het is in het Verenigd Koninkrijk een soort traditie geworden om dergelijke foto’s te nemen en ook media berichten daar graag over. De krant The Guardian berichtte kort na het openen van de stembureaus dat al een teckel was gesignaleerd bij een stembureau in kiesdistrict Wellingborough and Rushden. „Dus de dag verloopt fantastisch.”
Premier Sunak heeft op grond van de peilingen minder reden tot vrolijkheid. Hij deelde op berichtendienst X een reeks berichten waarin hij aftelde naar de opening van de stembureaus. „Labour gaat uw belastingen verhogen. Keer op keer, opnieuw”, luidde het laatste bericht voordat gestemd kon worden. „Nog één uur om Labour af te houden van een supermeerderheid.”
Sunak dreigt de hekkensluiter te worden in een rij van vijf conservatieve premiers. Zijn partij bestuurt het land sinds 2010, toen David Cameron premier werd. Die schreef een referendum uit over het Britse lidmaatschap van de EU, voerde zelf campagne voor ‘remain’ en stapte op toen zijn landgenoten anders beslisten.
Opvolger Theresa May moest de Brexit vervolgens regelen, maar slaagde daar niet in. Ze vertrok na een reeks mislukte pogingen om het parlement te laten instemmen met een brexitdeal. Boris Johnson kreeg dat wel voor elkaar na een grote verkiezingsoverwinning in 2019, maar hij moest later aftreden na een reeks schandalen.
Liz Truss ging vervolgens de geschiedenis in als de kortst zittende Britse premier. Ze stopte al na 45 dagen nadat haar economische plannen voor grote onrust hadden gezorgd. Sunak volgde haar op en gaat nu voor het eerst als partijleider de parlementsverkiezingen in. Zijn campagne verliep al meteen moeizaam: hij kondigde de verkiezingen aan in de stromende regen.