Ook OVSE meldt onregelmatigheden bij verkiezingen Tadzjikistan
De OVSE heeft maandag net als de oppositie in Tadzjikistan melding gemaakt van talrijke onregelmatigheden bij de parlementsverkiezingen die zondag in de Centraal–Aziatische republiek zijn gehouden.
Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die 150 waarnemers naar de verkiezingen had gestuurd, zijn deze teleurstellend verlopen. „We zijn getuige geweest van regelrechte schendingen en verkeerde voorstellingenen van zaken. Het grote aantal onregelmatigheden doet twijfel rijzen over de integriteit waarmee de stemmen zullen worden geteld", luidde het commentaar van Peter Eicher, de chef van de OVSE–waarnemersmissie in Tadzjikistan.
Eicher plaatste met name ook vraagtekens bij de hoge opkomstcijfers die zijn gemeld. Volgens de Tadzjiekse kiesraad heeft 84,4 procent van de ongeveer 3,1 miljoen kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht.
De oppositie beklaagde zich zondagavond al over de gang van zaken. Rahmatoello Zoirov van de Socialistische Democratische Partij zei de geconstateerde overtredingen dinsdag bekend te zullen maken. De leider van de Islamitische Wedergeboortepartij, Moehiddin Kabiri, klaagde dat waarnemers van zijn partij in veel stemlokalen in het land niet waren toegelaten.
President Emomali Rachmonov noemde het „gevaarlijk om democratie op te dwingen" aan een samenleving die zo divers en verbrokkeld is als die van Tadzjikistan. „Men moet met de mentaliteit, cultuur, tradities en geschiedenis van elk klein volk rekening houden", zei hij.
De verkiezingen gingen om 63 zetels in het lagerhuis van het parlement. Eenenveertig zetels worden direct gekozen, de overige 22 worden verdeeld over de partijen die minstens 5 procent van de stemmen hebben behaald. Algemeen wordt verwacht dat de partij van Rachmonov haar meerderheid zal behouden.
Rachmonov is sinds 1994 aan de macht. Hij gaf zondag aan een nieuwe termijn van zeven jaar te ambiëren als zijn huidige termijn in 2006 afloopt. „Ik ben nog jong, energiek en niet van plan de politiek te verlaten", zei de 52–jarige president.
Tegen de internationale waarnemers had Rachmonov herhaaldelijk gezegd dat de verkiezingen democratisch zouden verlopen. Maar het afgelopen jaar sloot de regering verschillende onafhankelijke of aan de oppositie verbonden kranten en er werden gerechtelijke onderzoeken gestart naar twee leiders van oppositiepartijen. Volgens de oppositiepartijen werden hun leden bovendien veelvuldig gentimideerd en heeft de regering gedreigd de zending van hulpgoederen naar gebieden waar de bevolking achter de oppositie staat, te staken.
Rachmonov zegt dat de kiezers hem steunen omdat hij voor rust heeft gezorgd in het land, waar van 1992 tot 1997 een oorlog woedde tussen regeringsgezinde troepen en strijders van de islamitische oppositie. De oorlog verwoestte een groot deel van het land en kostte aan zeker honderdduizend mensen het leven. Volgens critici is de huidige stabiliteit in het land slechts schijn.
Het straatarme Tadzjikistan kent legio problemen. Zo blijft het de belangrijkste doorvoerhaven van herone uit Afghanistan naar Rusland en Europa. Daarnaast leeft het gros van de Tadzjiekse gezinnen onder de armoedegrens, wat al meer dan een miljoen van de zes miljoen Tadzjieken heeft gedwongen werk te zoeken in Rusland of andere voormalige sovjetrepublieken.