Beljaarts had Nationaal Groeifonds graag behouden
Aankomend minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) geeft toe dat hij het Nationaal Groeifonds graag had behouden. Het zou „by far de makkelijkste oplossing” zijn om te verzekeren dat er voldoende geïnvesteerd kan worden in innovatie, zegt hij in een hoorzitting in de Tweede Kamer.
Het Groeifonds verstrekte de afgelopen jaren miljarden aan leningen om innovatieve projecten op weg te helpen waarvoor anders de financiering een sta-in-de-weg zou zijn geweest. De coalitiepartijen hebben in het hoofdlijnenakkoord evenwel afgesproken dat de nog resterende miljarden niet meer worden uitgegeven.
Een „pijnlijke maatregel”, vindt de door de PVV voorgedragen Beljaarts. „Maar we zitten in de werkelijkheid dat we afwegingen moeten maken.” Hij benadrukt ook dat onderzoek en innovatie in Nederland niet geheel afhankelijk zijn van de overheid. „De echte kracht van innovatie zit natuurlijk ook in de bedrijven zelf.”
Over nut en noodzaak van het Groeifonds liepen de meningen al sterk uiteen. Het fonds werd ingesteld toen de rente op staatsobligaties historisch laag was, waardoor het weinig tot niets kostte om geld te lenen voor dergelijke investeringen. Maar door de oplopende rente zijn dit soort fondsen zwaarder gaan drukken op de begroting.
Het Groeifonds bleek bovendien een welkom potje voor partijen om uit te putten voor plannetjes die niet direct te maken hadden met het toekomstige verdienvermogen van Nederland. Zo werd er een beroep op gedaan om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken en om te zorgen dat de accijns op autobrandstoffen ook dit jaar nog lager bleef.