Buitenland

Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

Wereldwijd slaan steeds meer mensen op de vlucht door klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en extreme droogte. Volgens een overzicht dat Oxfam Novib donderdag op Wereldvluchtelingendag publiceerde, is het aantal klimaatvluchtelingen in de tien zwaarst getroffen landen meer dan verdubbeld in tien jaar tijd.

ANP
20 June 2024 00:02

Het gaat onder meer om Somalië, Bangladesh, Pakistan en Kenia. Dat zijn landen die zelf weinig broeikasgassen uitstoten en daarmee volgens Oxfam „niet tot nauwelijks verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering”.

Overigens staat ook China op de lijst. Dat land heeft de hoogste CO2-uitstoot ter wereld, mede doordat het zo veel inwoners heeft.

Inwoners van de tien landen moesten vorig jaar noodgedwongen 7,9 miljoen keer hun huizen verlaten door rampen die samenhangen met het klimaat. Dat is een toename van 120 procent ten opzichte van een decennium eerder. Onder deze vluchtelingen zijn ook mensen die in een jaar tijd meerdere keren hun huis voor langere tijd uit moesten.

Het merendeel van de vluchtelingen wordt in eigen land opgevangen. Van de vluchtelingen die de grens overgaan, wordt volgens Oxfam gemiddeld ruim twee derde opgevangen in een buurland. Een kleine minderheid reist door, bijvoorbeeld naar Europa.

Door klimaatverandering wordt het in veel landen gemiddeld droger, maar stijgt tegelijkertijd de kans op extreme buien. Dat laatste komt doordat warme lucht meer waterdamp kan bevatten. Zo kan het dat een land als Somalië eerst twee jaar werd geteisterd door verdorring en vervolgens werd getroffen door hevige overstromingen. Door de aaneenschakeling van rampen sloegen honderdduizenden mensen op de vlucht.

In vijf van de landen is ook het aantal mensen met honger sterk toegenomen, rapporteert Oxfam. In Bangladesh, Ethiopië, Kenia, Pakistan en Somalië werden in 2013 nog 14 miljoen mensen bedreigd door een acuut voedselgebrek, tien jaar later was dat meer dan verdrievoudigd tot ruim 55 miljoen mensen.

Oxfam Novib stelt dat rijke landen als Nederland decennialang veel CO2 hebben uitgestoten, terwijl de armste landen „de klimaatcrisisrekening gepresenteerd krijgen”. Volgens de organisatie zou de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB daar rekening mee moeten houden. „Onze nieuwe regering heeft aangekondigd het mes te zetten in het budget voor ontwikkelingssamenwerking, dus ook in klimaatfinanciering. Maar Nederland moet juist meer klimaatfinanciering verstrekken, die ook klimaatvluchtelingen daadwerkelijk bereikt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer