Macron sluit aftreden na vervroegde verkiezingen uit
De Franse president Emmanuel Macron sluit uit dat hij aftreedt na de vervroegde parlementsverkiezingen in het land. Hij zegt tegen het blad Figaro Magazine dat hij „ongeacht het resultaat” aanblijft, dus ook als de rechts-radicale oppositiepartij Rassemblement National (RN) wint.
Macron verraste Frankrijk zondag door de parlementsverkiezingen naar voren te halen. Hij deed dit nadat RN van Marine Le Pen in Frankrijk de grootste was geworden bij de Europese Parlementsverkiezingen. Het Franse volk kiest nu op 30 juni en 7 juli een nieuw parlement. De presidentsverkiezingen worden niet vervroegd.
Macron houdt woensdag een persconferentie over de vervroegde verkiezingen, een dag later dan aanvankelijk aangekondigd. Hij zal dan de verkiezingscampagne uiteenzetten. Linkse en rechtse oppositiepartijen hopen met samenwerkingsverbanden een grote verkiezingswinst te kunnen boeken. RN kan volgens een peiling van maandag mogelijk flink meer zetels krijgen, maar niet genoeg voor een meerderheid.
De voorzitter van de rechtse partij Les Républicains, Éric Ciotti, zegt een alliantie met RN te steunen. Hij heeft dat verrassend bekendgemaakt na overleg met Le Pen en haar partijgenoot Jordan Bardella. Le Pen zegt dat deze „moedige beslissing” een breuk betekent in de historische weigering van rechts om met uiterst rechts samen te werken. Ook heeft ze de hoop uitgesproken dat leden van Les Républicains Ciotti zullen volgen.
Ciotti ligt nu binnen zijn eigen partij onder vuur. Senaatsvoorzitter Gérard Larcher en andere partijgenoten roepen op tot zijn aftreden. Larcher stelt dat Ciotti niet langer de geschikte persoon is om Les Républicains te leiden.
Ook links is druk bezig met voorbereidingen voor de naderende stembusgang. Vier linkse partijen gaan een alliantie vormen. Zij zullen in elk kiesdistrict één kandidaat naar voren schuiven. De partijen hebben een principe-overeenkomst bereikt, maar moeten de samenwerking de komende dagen uitwerken. Deze partijen vormden ook bij de vorige verkiezingen een alliantie, maar de samenwerking hield daarna geen stand.
De parlementsverkiezingen worden op twee dagen gehouden. Frankrijk heeft namelijk een districtenstelsel waarbij elk district een parlementariër levert voor de Nationale Vergadering, de Tweede Kamer van het land. Een kandidaat is pas gekozen als die een absolute meerderheid van de stemmen heeft. Daarvoor zijn vaak twee stemrondes nodig.