Buitenland

„Syrië voor april weg uit Libanon”

VN-secetaris-generaal Kofi Annan heeft Syrië donderdag ertoe opgeroepen zijn troepen voor april terug te trekken uit buurland Libanon. Hij waarschuwde dat de VN-Veiligheidsraad anders „maatregelen” zal treffen tegen Damascus. Annan zei dat in een interview met de Arabische zender Al-Arabiya.

Buitenlandredactie
25 February 2005 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:16
ALEY – Een vrachtwagen van het Syrische leger levert voedsel af bij een pand in het Libanese Aley dat als kazerne voor Syrische militairen dienstdoet. Onder internationale druk kondigde Damascus gisteren aan dat het zijn troepen naar het oosten van Liba
ALEY – Een vrachtwagen van het Syrische leger levert voedsel af bij een pand in het Libanese Aley dat als kazerne voor Syrische militairen dienstdoet. Onder internationale druk kondigde Damascus gisteren aan dat het zijn troepen naar het oosten van Liba

De oproep van Annan kwam nadat Libanon donderdag een hergroepering van de Syrische troepen in het land had aangekondigd. Alle Syrische eenheden in Libanon beginnen „in de komende uren” aan een definitieve terugtrekking naar de oostelijke Bekaavallei van dat land, maakte de Libanese minister van Defensie, Mrad, bekend. Het besluit zou zijn genomen na overleg tussen de Syrische regering in Damascus en de door haar gedomineerde regering in het Libanese Beiroet. De druk op Syrië om Libanon te verlaten nam toe na de moordaanslag op de Libanese ex-premier Rafiq Hariri vorige week maandag in Beiroet.

Na de operatie bevinden alle 14.000 Syrische militairen in Libanon zich in de Bekaa in het grensgebied met Syrië. Het is niet duidelijk of de hergroepering de opmaat is van een volledige terugtrekking uit Libanon, zoals resolutie 1559 van de VN-Veiligheidsraad van september 2004 eist. De resolutie was ingediend door de Verenigde Staten en Frankrijk.

Minister Mrad zei dat Beiroet en Damascus nu gezamenlijk de volgende stappen van het Akkoord van Taif uit 1989 zullen bespreken. Destijds had Syrië 35.000 militairen in Libanon gelegerd. De vredesovereenkomst maakte een einde aan de Libanese burgeroorlog van 1975 tot 1990. In het akkoord staat geen ultimatum voor de Syrische terugtrekking.

Syrië stuurde in 1976 troepen naar Libanon. Sindsdien zijn er verscheidene troepenverplaatsingen gedaan en is het aantal militairen van 35.000 naar 15.000 man teruggebracht.

In het Akkoord van Taif heeft Syrië beloofd zijn troepen naar de Bekaavallei terug te trekken, gevolgd door een algehele terugtrekking. Die belofte is tot dusverre nooit ingelost.

Wel heeft Syrië zijn militairen in Libanon sinds juni 2001 verscheidene malen gehergroepeerd. Zo zijn de troepen uit de hoofdstad Beiroet weggehaald. De meeste Syrische soldaten bevinden zich rond het noordelijke Tripoli en in de Bekaavallei.

Syrië had donderdag eerder op de dag gesteld dat het bereid is met de Verenigde Naties samen te werken om de resolutie uit te voeren, die eist dat Syrische troepen Libanon verlaten. Maar voordat het zover is, moet het Libanese leger worden versterkt, aldus de Syrische onderminister Al- Mualem.

Syrië laat nadrukkelijk weten geïnteresseerd te zijn in samenwerking met de gezant van de secretaris-generaal van de VN, Terje Rod-Larsen, „om zijn missie op de best mogelijke manier te volbrengen”, zei de bewindsman. Er wordt echter vermeden te spreken van „uitvoering” van de resolutie. De pro-Syrische premier Karami van Libanon verklaarde tegenover verslaggevers dat een snel vertrek van Syrische troepen uit Libanon het land zou destabiliseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer