Amsterdam verwerkt bijna 600 achterstallige aanvragen asielzoekers
In Amsterdam zijn bijna zeshonderd achterstallige aanvragen voor het inschrijven van asielzoekers en statushouders in de basisregistratie personen (brp) verwerkt. Sinds begin april kunnen opgevangen asielzoekers in de hoofdstad naar een tijdelijke zogeheten brp-straat bij station Amsterdam Centraal voor hun inschrijving. Zo kunnen zij een burgerservicenummer (bsn) krijgen. Inmiddels hebben 599 mensen hun bsn ontvangen, meldt wethouder Rutger Groot Wassink (migratie) woensdag.
Amsterdam opende de brp-straat op verzoek van het Rijk om te helpen bij het verwerken van de achterstallige aanvragen. Normaliter kunnen asielzoekers hun bsn alleen aanvragen in vijf gemeenten, waaronder in Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Omdat deze straten door corona tijdelijk dicht moesten, liep hun achterstand op naar 13.500 in mei vorig jaar.
Amsterdam heeft inmiddels 750 achterstallige dossiers binnen, die allemaal al meer dan zes maanden op een inschrijving wachten. Daarvan is een groot deel al verwerkt. Desondanks is de landelijke achterstand inmiddels opgelopen naar 18.000. „En daar komen elke week achthonderd aanvragen bij”, aldus een woordvoerder bij een werkbezoek van Groot Wassink en demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Binnenlandse Zaken) woensdag aan de Amsterdamse brp-straat.
Zonder bsn is het voor asielzoekers en statushouders niet mogelijk om een bankrekening te openen, te werken en wordt huisvesting ook lastig. Van Huffelen en Groot Wassink noemen het burgerservicenummer het „startpunt in Nederland” voor asielzoekers.
De Amsterdamse inschrijvingen zijn „probleemloos verlopen”, aldus Groot Wassink. „Wij zijn er trots op dat wij als gemeente Amsterdam bijdragen aan de aanpak van de wachtlijst voor inschrijving in de brp. Met de eenmalige inschrijving van Amsterdamse asielzoekers en statushouders krijgen ze een bsn en kunnen volwaardig meedoen in onze samenleving, in onze gemeente. Hierdoor kunnen ze verder met hun leven en dat zien we als winst. Het college blijft zich daarom inspannen en bijdragen aan oplossingen waarmee de wachtlijsten voor inschrijving worden teruggedrongen”, zegt de wethouder.
De brp-straat in Amsterdam is nog open tot 21 juni. Momenteel werkt de Amsterdamse afdeling Dienstverlening aan een voorstel voor de wethouder om te kijken of de brp-straat in Amsterdam of mogelijk elders in Noord-Holland kan worden voortgezet. Dat voorstel is hopelijk eind juni afgerond.