Studiekeuze 

Tijdens haar studie mag Manon de wei in met de koeien

Het allerliefst is Manon Pieterse (16) met koeien bezig. Als studente in de veehouderij hoopt ze na de zomer alles te gaan leren over melken, hoefbekappen én bedrijfskunde. „In deze sector zal altijd wel werk blijven.”

Sarah van der Maas
30 May 2024 20:11
Manon Pieterse volgt na de zomervakantie de opleiding tot vakexpert veehouderij aan het Curio in Breda. beeld familie Pieterse
Manon Pieterse volgt na de zomervakantie de opleiding tot vakexpert veehouderij aan het Curio in Breda. beeld familie Pieterse

De studie past helemaal bij Manon: de opleiding tot vakexpert veehouderij aan het Curio in Breda. „Ik hou heel erg van buiten bezig zijn met de dieren, vooral met koeien. Mijn oom en tante hebben een grote veehouderij, waar ik een week heb meegelopen. Toen kwam ik erachter dat dit werk echt is wat ik later wil doen!”

De opleiding duurt in totaal drie jaar. ,Je gaat vier dagen in de week naar school; de andere dag loop je stage. Er worden best veel theorievakken gegeven, zoals Engels en rekenen, maar ook bijvoorbeeld bedrijfskunde. Omdat ik niveau 4 ga doen, word ik namelijk zó opgeleid dat ik later mijn eigen bedrijf zou kunnen opstarten.”

Naast de gewone schoolvakken staan er ook typische veehoudersvakken op het programma, legt Manon uit. „Je moet je melkdiploma halen, een diploma voor kunstmatige inseminatie, voor hoefbekappen…”

Om te zien hoe het werk er in de praktijk aan toe gaat, ga je als veehouder in de dop vaak op excursie, vertelt de toekomstige veehoudster. „Eens in de twee weken neem je een kijkje op een boerderij. En natuurlijk loop je dus ook stage. In het eerste jaar is dat op een bedrijf bij jou in de buurt. In het tweede jaar ga je aan de slag op een bedrijf verderop in het land, en in jaar drie loop je stage in het buitenland. Ik heb er nog niet echt over nagedacht waar ik naartoe zou willen gaan, maar het lijkt me wel een leuke kans.”

Als ze over drie jaar haar diploma hoopt te halen, is Manon vakbekwaam medewerker. „Dat betekent dat je bijvoorbeeld bij iemand kunt gaan melken, of als zzp’er koeien scheren of hoefbekappen. Je kunt ook een bedrijf zoeken dat je later als opvolger kunt overnemen. Ik denk dat ik later als medewerker bij iemand anders wil gaan melken. Een eigen bedrijf staat nog niet per se hoog op mijn lijstje.”

Of de veehouderij geen uitgesproken mannenwereld is? „Het is natuurlijk fysiek wel zwaar werk. Daarom wordt het vaak gezien als een mannenberoep. Maar de laatste tijd wordt de verdeling wel steeds meer fiftyfifty. Op de opleiding zeiden ze zelfs dat er zich tegenwoordig meer meisjes dan jongens aanmelden!”

Het allermooiste aan haar toekomstige beroep lijkt Manon het bezig zijn met de natuur en de dieren. „Het lijkt me heerlijk om elke dag lekker tussen je koeien te lopen.” Alle regels en beperkende maatregelen waarmee de veehouderij te maken krijgt, houden haar daarbij niet tegen. „De kans is klein dat ik van school kom en geen plekje kan vinden. Er zal altijd wel werk blijven met dieren.”

Dit is het vierde en laatste deel in een serie over scholieren en hun studiekeuze.

Meer over
Achterkrant

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer