GKV gaan misbruik aanpakken
De synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) buigt zich vrijdag in Zuidhorn over voorstellen om seksueel misbruik door kerkelijk werkers aan te pakken en te voorkomen. Een commissie van deskundigen adviseert de kerkvergadering onder meer een onafhankelijk meldpunt in te stellen.
Behalve een meldpunt moeten er volgens de deputaten een klachtencommissie en een beroepscommissie komen. Een nieuw deputaatschap moet een draaiboek en protocollen opstellen voor kerkenraden die met meldingen van seksueel misbruik te maken krijgen. Kerkenraden moeten in ieder geval onafhankelijke hulp vanbuiten inroepen.
Ter voorkoming van seksueel misbruik moeten kerkenraden van predikanten en andere kerkelijk werkers vragen dat zij zich binden aan een gedragscode. Verder moet in de plaatselijke kerken een gesprek op gang komen over gevoelige onderwerpen als de man-vrouwverhoudingen in de kerk. Seksueel misbruik door predikanten en andere kerkelijk werkers is een „structureel probleem binnen de christelijke kerken”, constateert de commissie in haar rapport.
De gereformeerde gezindte beschikt sinds 1999 over een meldpunt waar gevallen van seksueel misbruik in pastorale relaties kunnen worden gemeld. Dat is een particulier initiatief van leden van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Nederlands Gereformeerde Kerken en van de stichting De Driehoek voor gereformeerde maatschappelijke hulpverlening. Het meldpunt kreeg in de eerste anderhalf jaar 34 meldingen binnen.
Deputaten adviseren de synode dat meldpunt om te vormen tot een onafhankelijke stichting waarin de drie kerkgenootschappen participeren. Met zo’n stichting kan seksueel misbruik worden voorkomen en tegengegaan, verwachten deputaten. Ze vinden het gezien de aard van seksueel misbruik door kerkelijk werkers er de ingrijpende en gecompliceerde gevolgen voor alle betrokkenen zonder meer te verkiezen dat de kerken in gezamenlijkheid voor één en dezelfde aanpak kiezen.
Het organiseren van spreekuren voor eerste opvang en advisering, met medewerking van deskundige hulpverleners, wordt een taak voor de stichting. Zo ook het begeleiden van slachtoffers en daders door een netwerk van vertrouwenspersonen.
Een klachtencommissie moet meldingen van seksueel misbruik beoordelen en daarover advies uitbrengen aan de betrokken kerkenraad. Wie het niet eens is met een uitspraak, kan bij een beroepscommissie een bezwaarschrift indienen.
De voorgestelde klachtencommissie heeft slechts een adviserende rol. Het is aan de kerkenraad om een besluit te nemen over een melding van seksueel misbruik. Bij de regionale kerkvergadering, de provinciale synode en uiteindelijk de landelijke synode kan daartegen beroep worden aangetekend.