Vier Schotse kerken houden synode; Free Church erkent zonde slavernijverleden
De week na Pinksteren is een populaire vergaderweek in Schotland. Maar liefst vier kerkverbanden hielden hun synode: de Church of Scotland, de Free Church, de Free Church Continuing en de Free Presbyterian Church of Scotland.
Het was juist ook de week waarin de ”Scotland’s Census ”, een tienjaarlijks bevolkingsonderzoek, verscheen, met voor de kerken alarmerende cijfers. Voor het eerst in de geschiedenis van Schotland noemt een meerderheid van de bevolking –51,1 procent– zich niet-religieus.
„De les die hier geleerd moet worden”, stelde de Free Church Continuing in een synoderapport , is dat kerken alleen maar mensen aan zich kunnen binden aan ze vasthouden aan de „waarheid” van het Woord van God.
De kerk maakt zich sowieso zorgen over allerlei ontwikkelingen in de Schotse samenleving. Zoals over de kinderwet die in november 2020 van kracht ging. „Deze wet verbiedt ouders om hun kinderen lijfstraffen te geven, inclusief een zachte tik, en geldt ook voor verzorgers, bezoekers en vakantiegangers. Het resultaat is dat de wet van het land op dit gebied nu in strijd is met Gods wet. Volgens de Schrift is lichamelijke kastijding, mits juist gebruikt, een middel voor het goede. „De dwaasheid is in het hart des jongen gebonden; de roede der tucht zal ze verre van hem wegdoen” (Spreuken 22:15).”
Als de gelegenheid zich voordoet, zal een kerkelijke commissie de Schotse regering „bewust maken van het schadelijke effect dat het gebrek aan goede discipline heeft op het gedrag van kinderen in het algemeen. Op veel te veel gebieden gaat de staat zijn boekje te buiten en betreedt hij het terrein van het gezin.”
Transgenders
Zorgen zijn er ook over een wet die het voor transgenders gemakkelijker maakt om op papier hun geslacht te veranderen. Het aannemen van een identiteit „die in strijd is met je geslacht” is volgens de Free Church Continuing een overtreding van het negende gebod: „Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste.”
Op de synode van de Church of Scotland, met ruim 250.000 leden het grootste protestantse kerkgenootschap in het land, werden transgenders juist welkom geheten. „Alle mensen zijn gemaakt naar het beeld van God, ook transgenders”, klonk het maandag in Edinburgh. „Ze zijn respect en liefde waard.”
De synode ging akkoord met een rapport van het Theologisch Forum, waarin staat dat transgenders een groep vormen die „deel uitmaakt van de kerk en niet mag worden verboden lid te worden of een ambt te bekleden”.
De algemene vergadering van de Church of Scotland werd voor het eerst in 1560 gehouden, in het eerste jaar van de Schotse Reformatie. Prins Edward, hertog van Edinburgh , sloot als vertegenwoordiger van de Britse koning Charles III de synode donderdag af.
Slavernij
De synode van de Free Church, ook tot donderdag bijeen in Edinburgh, dook in het verleden. Ze nam woensdag in een verklaring over de „banden van het kerkgenootschap met de slavernij” afstand van de slavenhandel. „De Free Church erkent de zonden van leden van het kerkgenootschap in het verleden met betrekking tot slavernij en geeft deze vrijelijk toe.”
De kerk noemt het „onwaarschijnlijk” dat ze financieel heeft geprofiteerd van de slavernij. „Toch erkennen we met verdriet de daden van onze voorouders die ambtsdragers in de Free Church waren. We zijn dankbaar voor de vele leden en ambtsdragers van de Free Church die zich actief tegen de slavenhandel hebben verzet en zich ertegen hebben uitgesproken.”